Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kako zaustaviti iseljavanje mladih i depopulaciju?

30.09.2015.

18:00

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

ORaH je konferenciji za novinare u Rijeci iznio niz mjera za zaustavljanje iseljavanja mladih ljudi te depopulaciju, uz tvrdnju da je ključna obveza države stvoriti takvu zakonsku klimu koja će omogućiti ljudima da s minimalnom plaćom podmiruju troškove potrošačke košarice.

Članica predsjedništva ORaH-a Ana Bobinac istaknula je da se to može postići poreznim rasterećenjem rada, smanjenjem poreza na dohodak, potom oporezivanjem imovine i kapitala te izjednačavanjem minimalne plaće s potrošačkom košaricom na razini od 3500 kuna.

Član predsjedništva te stranke Alen Protić rekao je da bi se mladim ljudima omogućilo jednostavnije rješavanje stambenoga pitanja tako da se mladim bračnim ili izvanbračnim parovima omogući kredit za prvu nekretninu s kamatom do dva posto. Država i banke trebali bi subvencionirati nižu kamatu, a država bi taj rashod nadoknadila uvođenjem poreza na neiskorištenu zemlju, dodao je.

Protić smatra da bi naknada za porodiljni dopust trebala biti u razini prosjeka plaće u svih 12 mjeseci, a zakonom ili pravilnikom bi se morala regulirati ista visina naknade za svako rođeno dijete u cijeloj zemlji od 5000 kuna. Stajalište ORaH-a je da bi se uvjeti za mlade parove s djecom poboljšali kad bi se olakšali upisi u vrtiće i jaslice, povećali njihovi kapaciteti, te kad bi se dijela poreza oslobodile tvrtke i ustanove koje žele donirati robe ili usluge jaslicima, vrtićima i školama te javnim medicinskim ustanovama. Poslušajte izjavu Bobinac:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.