Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kako žive djeca u Hrvatskoj?

21.12.2013.

12:50

Autor: Hrvatski Radio

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tisuće djece u Hrvatskoj živi u riziku od siromaštva. Neka nemaju osnovne uvjete za zdrav i cjelovit razvoj. Sve to pokazuje UNICEF-ova izložba u riječkoj Narodnoj čitaonici.

U Hrvatskoj djeca čine manje od 20 posto ukupnog stanovništva. Uz brojna prava koja djeca ostvaruju u našoj zemlji, tisuće njih još uvijek živi u riziku od siromaštva. Mnoga nemaju pristup osnovnim uslugama za zdrav i cjelovit razvoj. Rekla je to Đurđica Ivković, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, otvarajući u prostoru riječke Narodne čitaonice izložbu Kako žive djeca u Hrvatskoj. Nastala nakon istoimenog natječaja UNICEF-a i Zbora fotoreportera Hrvatske, izložba, među ostalim, prikazuje fotografije mnogočlane romske obitelji Muratović iz Zagreba koja je tim povodom i došla u Rijeku.

Više od 920 djece s teškoćama u razvoju odrasta u institucijama, a više od jedne trećine njih proboravi u ustanovama dulje od 10 godina. Rijeka je prvi hrvatski grad prijatelj djece i učinjeno je mnogo da bi djeca živjela kvalitetnije, ističe gradonačelnik Vojko Obersnel. Život obitelji Muratović, kao i ostale brojne romske djece obilježen je siromaštvom i niskim stopama obrazovanja te slabijim zdravljem. Izložba Kako žive djeca u Hrvatskoj o tomu svjedoči, potiče pitanja i čeka odgovore. Javlja Damir Pijaca:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.