Hrvatski radio

Radio Rijeka

Škola mira u Mrkoplju ima budućnost?

21.09.2022.

16:16

Autor: Nenad Lučić

Organizatori i sudionici obilježavanja Međunarodnog dana mira u Mrkoplju

Organizatori i sudionici obilježavanja Međunarodnog dana mira u Mrkoplju

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Međunarodni dan mira obilježava se 21. rujna svake godine. U Primorsko-goranskoj županiji obilježili smo ga tematskom radionicom "Utjecaj medija i medijskog izvješćivanja na nasilje i nenasilje" u Domu kulture Općine Mrkopalj, kao prisjećanje na projekt Škole mira koji se u Mrkoplju provodio tijekom ratnih devedesetih godina prošlog stoljeća. 

Skup namijenjen srednjoškolcima održava se pod pokroviteljstvom Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade PGŽ te uz potporu niza ustanova. 


Održavanjem radionice želi se obnoviti projekt Škole mira kojeg je tijekom ratnih godina u Mrkoplju pokrenuo pokojni mirotvorac Franjo Starčević. Obnoviteljska inicijativa predviđa realizaciju niza programa, ali i namjensko uređenje jednog objekta za smještaj budućih sudionika na području Mrkoplja. 


Inicijativa je, kaže Nebojša Zelič iz Centra za studije mira, pokrenuti i osmisliti program koji će nastaviti rad Škole mira i koji bi se događao svakih nekoliko mjeseci. "Potom bismo pokušali aplikacijom na europske fondove potaknuti obnovu jedne zgrade koja bi pružala prostorne uvjete za višednevni boravak i rad", najavio je.


Želimo li takav projekt ostvariti, ističe načelnik Općine Mrkopalj Josip Brozović uz napomenu kako za njega već postoji građevinska dozvola, pokušat će projektnu dokumentaciju namjenski preimenovati iz Škole mira u izgradnju hostela. Već je pokrenut i postupak prenamjene građevinske dozvole, rekao je.


Međunarodni dan mira utemeljila je Opća skupština Ujedinjenih naroda radi jačanja ideala mira među svim narodima i državama, a Rezolucijom Ujedinjenih naroda određen je danom nenasilja i prekida neprijateljstava na svjetskoj razini.


Poslušajte izjave Zeliča i Brozovića:

Zelič i Brozović o budućnosti Škole mira u Mrkoplju

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.