Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kvaliteta pitke vode u PGŽ dobra, problemi na području Čabra

10.05.2023.

14:56

Autor: Nenad Lučić

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Ilustracija / Radio Sljeme

Kvaliteta pitke vode jedan je od bitnih pokazatelja ukupne kvalitete života stanovnika nekog područja. Za Primorsko-goransku županiju to je pitanje posebno važno zbog turizma te činjenice da u njoj, posebno tijekom ljeta, boravi velik broj ljudi.

Generalno, kvaliteta pitke vode u PGŽ je zadovoljavajuća, ističe voditeljica laboratorija Zavoda za javno zdravstvo u Rijeci mr. Vanda Piškor, no ima i teškoća. 


Problemi su, kaže, najvidljiviji na području Grada Čabra u Gorskom kotaru, gdje se tjedno vrše mikrobiološka ispitivanja i temeljem dobivenih nalaza utvrđuju smjernice vezane uz način funkcioniranja opskrbe. 


Poboljšanja su vidljiva i u čabarskom kraju, ali tehnički nedostaci koji proizlaze iz rascjepkanosti vodovodne mreže, velikog broja manjih izvora te, u velikoj mjeri, neriješenog sustava odvodnje, podrazumijevaju pojačanu skrb pri održvanju mikrobiološke kvalitete vode u sustavu. 


Njezino je ispitivanje i praćenje važno za cijelo područje PGŽ, koja se velikim dijelom opskrbljuje iz krških izvora, gdje se, posebno nakon jakih oborina, voda povremeno zna zamutiti. Zamućenja, kaže mr. Piškor, pogoršavaju mikrobiološku kvalitetu, a to podrazumijeva, ne samo kratkoročno, već i dugoročno ulaganje dodatnih napora kako bi se jamčila kvalitetna dezinfekcija i ispravnost vode. 


Stanje je trenutačno takvo da kvaliteta vodoopskrbe ne jamči samo visoku kvalitetu života, već ide u prilog i dobroj turističkoj promociji PGŽ. Tu se dobrom kakvoćom vode ne ističu samo izvori iz kojih se opskrbljuje Rijeka, već i liburnijsko područje. 


Kvalitetom nimalo ne zaostaju ni veći otoci, poput Krka, gdje se u nekim sredinama, Stare Baške primjerice, potrebne količine vode dodatno osiguravaju postupkom desalinizacije. Tu kvalitetu otocima Cresu i Lošinju jamči Vransko jezero, a Rab vodu podzemnim cijevima dobiva s kopna, gdje dobru kakvoću dodatno jamči filtracija u uređaju Hrmotine. 


Kemijska kvaliteta vode visoka je i u izvorima Gorskog kotara, no spomenuta situacija na području Čabra ukazuje na još uvijek veliku potrebu ulaganja u sustav opskrbe. Poslušajte prilog:

Kvaliteta pitke vode u PGŽ: problemi na području Čabra

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.