Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kakva je perspektiva obnove turističkih objekata u Skradu?

08.05.2020.

16:58

Autor: Nenad Lučić

Najstariji goranski hotel (Foto: Nenad LUčić / HRT - Radio Rijeka)

Najstariji goranski hotel (Foto: Nenad LUčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Hotel "Zeleni vir" u središtu naselja Skrad bio je prije 101 godinu prvi izgrađeni hotelski objekt na području Gorskog kotara. Zgrada je već godinama zatvorena i zapuštena, a zanimanje za njezinu obnovu nedavno je iskazala braniteljska Socijalno-radna zadruga "Očev san" iz Zageba.

Trenutačno zapuštena zgrada najstarijeg goranskog hotela podsjeća da je područje današnje Općine Skrad nekada bilo poznato klimatsko lječilište.

O interesu i ciljevima braniteljske udruge koja hotelski objekt želi obnoviti općinski načelnik Damir Grgurić kaže: "Udruga hrvatskih branitelja spremna je uložiti u hotel kako bi se stvorili novi smještajni kapaciteti i uredio kvalitetan restoran te osigurali uvjeti za boravak i rehabilitaciju članova njihove i ostalih braniteljskih udruga. Međutim, objekt bi bio otvorenog tipa te dostupan i ostalim gostima, a imao bi 20 do 25 soba."

Predstavnici udruge nadaju se da bi projekt realizirali u narednih godinu do godinu i pol dana, ovisno o dotoku novca, objasnio je Grgurić koji dodaje da je općina spremna tražiti ulagače i u druga zapuštena odmarališta i objekte zdravstvenog turizma, dogodi li se u naredne dvije godine obnova hotela. 

"Planiramo kupiti i nekadašnje zagrebačko odmaralište. Objekt je u poprilično derutnom stanju, a njegov je vlasnik Zagrebački Holding. Postoje ozbiljne namjere i vode se razgovori o tome da zgradu vlasnički preuzme Općina Skrad i poduzme sve kako bi se odmaralište opet stavilo u funkciju i kako više ne bismo imali ruševni objekt u mjesnom središtu" zaključio je Grgurić.

Isti scenarij u Skradu priželjkuju i za kompleks nekadašnjeg vojnog lječilišnog objekta na predjelu Šiljar. Poslušajte: 

Skradski turistički optimizam, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.