Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kakva je razlika između uragana i naših nevera?

13.09.2017.

11:16

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Naši cikloni i tropski cikloni su potpuno drugačiji, pojasnila je meteorologinja Danijela Vlašić u programu Radija Rijeke. Jezgre ciklona su hladne, a uragane karakterizira velika toplina. Drugačiji je mehanizam nastajanja - da bi mogao nastati uragan, mora se spojiti nekoliko pretpostavki.

Jedan o najvažnijih uvjeta za nastajanje uragana je da temperatura mora na sto metara dubine mora biti iznad 27°C, a mi se žalimo da je more pretoplo kad nam je na dva metra dubine toliko toplo, kaže Danijela Vlašić te pojašnjava da sjeverni Jadran nije dubok. U Riječkom zaljevu je dubina između 50 i 60 metara, najdublje 64, a u Kvarneriću je, uz istočnu obalu Cresa, maksimalna dubina 104 metra.

Uragani nastaju od anomalija temperature mora u oceanu i putuju s južne hemisfere, od obala Afrike prema Americi. Takvih zametaka uragana ima puno, a kako se razviju u one razornih snaga još uvijek je nepoznanica, priča Vlašić.

U središtu uragana je vrlo nizak tlak, a procesi su intenzivni: obilne oborine, vrlo jaki vjetrovi te podizanje mora i do deset metara. Uragane karakterizira velika toplina, energija vjetra i vlaga, a naši cikloni obično imaju hladne jezgre. Dinamika nastajanja je potpuno drugačija u umjerenim klimatskim širinama, jezgre ciklona su hladne, ali izazivaju obilniju oborinu.

Što se dogodilo u Zadru? Stigla je hladna ciklona iznad područja topolog zraka, što je izazvalo velike nestabilnosti. Ovog smo ljeta imali velike vrućine, Sredozemno more se jako zagrijalo i svi procesi koje očekujemo bit će jako, jako intenzivni dok se more ponovno ne ohladi.

U novom kišnom valu do kraja tjedna na riječkom području ponovno očekujemo i više od 100 litara kiše po četvornom metru.

Obilne kiše i poplave posljedica su velikih vrućina i suše. "Ekstemi su sve češći. Možda zvuči senzacionalistički, ali u meteorologiji svako malo bilježimo neki novi rekord. Moramo se tome prilagoditi, a štete će biti sve veće i veće", upozorila je Vlašić.

Uputstvo je jednostavno i teško primjenjivo: treba smanjiti emisiju stakleničkih plinova, zazeleniti industriju, voditi računa o ekološkoj gradnji na zaštićenijim lokacijama, prilagoditi promet da bi izbjegli zagađenja. Bogatije zemlje, koje su i veći zagađivači, će se lakše snaći, dok će se siromašne zemlje teško prilagoditi vremenskim ekstremima.

"Svatko od nas može smanjti svoj ekološki otisak na planet, danas uživati u sunčanom danu i pripremiti kišobran!", poručila je Vašić u emisiji "Tris", poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.