Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kakvoća mora i zraka u PGŽ sve bolja; voda izvrsna, osim u Gorskome kotaru

05.06.2017.

12:00

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kakvoća zraka i mora u Primorsko-goranskoj županiji lani je bila izvrsna, bolja nego 2015. godine, pokazuju rezultati uzorkovanja županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Rijeci. I voda za piće je visoke kakvoće, osim na području Čabra, Delnica i Vrbovskog, zbog malih rascjepkanih vodovoda.

Zanimljivost je da je prvi puta nakon desetak godina, na području Urinja, odnosno rafinerije nafte, zrak lani bio prve kategorije. Kad je riječ o uzorkovanju namirnica, utvrđeno je da je u prosjeku dvadesetak posto lako kvarljive hrane bilo mikrobiološki neispravno, rekao je, u povodu Svjetskoga dana zaštite okoliša, na redovitoj press-konferenciji u sjedištu Županije, ravnatelj Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo u Rijeci Vladimir Mičović.

Pročelnica županijskog Odjela za zdravstvo Đulija Malatestinić istakla je da je svih osam županijskih zdravstvenih ustanova lani poslovalo pozitivno, a Ljekarna Jadran je ostvarila i dobit od 12 posto u odnosu na 2015. godinu. Iako je na kraju lanjske godine iskazan manjak u poslovanju od šest milijuna kuna, s obzirom na kumulirani višak od 27 milijuna, rezultat poslovanja županijskih zdravstvenih ustanova u 2016. godini je pozitivan - 21 milijun kuna u plusu. 

Povećao se i broj novozaposlenih za 2,5 posto, najviše u županijskome Domu zdravlja, gdje je lani zaposleno 28 djelatnika, te još 15, uglavnom fizioterapeuta, u crikveničkoj Thallasotherapiji. Poslušajte što je o kakvoći zraka, vode, mora i hrane rekao Vladimir Mičović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.