Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kalendar riječkih učenika o dječjim pravima u Vladi, Saboru i EU

06.02.2017.

14:28

Autor: Antonela Galić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U riječkoj Školi za primijenjenu umjetnost pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić profesorima i učenicima uručila je zahvalnice za sudjelovanje u projektu likovne izložbe i izrade kalendara za 2017. nazvanoga "Poznajem i poštujem dječja prava".

Riječki su učenici, uz pomoć profesora, izradili kalendar, koji je objavljen u nakladi od 900 primjeraka, a upućen je brojnim institucijama za djecu u Hrvatskoj te organizacijama za dječja prava u inozemstvu. Ukupno 56 učenika grafičkoga, aranžersko-scenografskoga, kiparskoga i industrijskoga smjera sudjelovalo je u izradi kalendara, a cilj je bio da i sami što više nauče o pravima djeteta te oblikuju vlastite vizualne poruke, kojima će približiti Konvenciju o pravima djeteta.

Njihovi radovi izloženi su u Zagrebu u Maloj kući dječjih prava pri Uredu pravobraniteljice za djecu, gdje će ostati do studenoga ove godine. Pravobraniteljica Ivana Milas Klarić uručila je zahvalnice mentorima i ravnatelju Škole za primijenjenu umjetnost Damiru Šegoti. Istaknula je da godišnje njezin ured dobije oko 1500 pojedinačnih prijava povreda prava djece. "Nažalost svakodnevno vidimo i kršenje dječjih prava i manipulaciju dječjim pravima za različite svrhe odraslih," govori pravobraniteljica. 

Postav izložbe, kao i stručni rad na projektu, koordinirala je profesorica Jasmina Bukša. U izradi kalendara sudjelovali su i učenici Anamarija Kvas i Ivor Tamarut. "Pravo glasi da svako dijete, bez obzira na spol, vjeru nacionalnost ili financijsku situaciju, ima prvao na jednaka prava i to sam pokušao ilustrirati sa tim šarenim bojama i poruka je bila da je raznolikost zabavnija nego monotonost", govori Ivor. Anamarija kaže da se u njezinom Čabru dječja prava jako dobro poštuju, a u gradu je odnos ipak drugačiji.

Učenici su odabrali 12 likovnih radova koje su uvrstili u zidni kalendar za 2017. godinu. Kalendar je poslan svim dječjim domovima, bolnicama i raznim drugim ustanovama za djecu u Hrvatskoj, udrugama koje rade s djecom, državnim tijelima, predstavnicima Vlade i zastupnicima u Hrvatskome saboru te organizacijama za zaštitu prava djece u Europi. Poslušajte prilog i preuzmite kalendar u PDF-u:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.