Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kamenjem na Islamski centar

24.05.2013.

11:50

Autor: Josip Krmpotić / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Policijski službenici II. policijske postaje Rijeka pronašli su počinitelja za kojeg se osnovano sumnja da je razbio staklo na Islamskom centru. Po završetku kriminalističkog istraživanja slijedi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu. Na nedavno otvorenom Islamskom centru u Rijeci staklo je razbijeno sinoć.

Nakon dojave, oko 22 sata, da više osoba baca kamenje u pravcu vjerskog objekta, na mjesto događaja upućeni su policajci. Očevidom je utvrđeno da je na prozoru uredskih prostorija razbijeno staklo. Nitko nije ozlijeđen, a policija nastavlja kriminalističko istraživanje da bi pronašla počinitelje.

Vandalski čin napada na Islamski centar osudili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i riječki nadbiskup Ivan Devčić. Obersnel žali što pojedinci svoje stavove izražavaju vandalizmom te napominje da, bez obzira na opću razinu tolerancije, niti jedna sredina nije imuna na ovakva događanja. Rijeka je grad tolerancije i uvjeren sam kaže gradonačelnik, da velika većina Riječana osuđuje ovaj čin.

Riječki nadbiskup pak izražava iskrenu podršku braći islamske vjere i žaljenje zbog nastale štete,moralne i materijalne. Svi smo kao građani i kao vjernici pozvani na poštivanje i upoznavanje bogatstva različitih vjera i kultura te na izgradnju civilizacije dijaloga. Napad i nasilje prema bilo kome, zaključuje nadbiskup, nedopustivi su!

Što je jutros utvrđeno govori glasnogovornica Policijske uprave Primorsko-goranske Ankica Kolić:

U Rijeci se zatekao predsjednik Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Aziz ef. Hasanović. Poslušajte njegovu reakciju:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.