Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kamo nakon osnovne škole? Hoće li djeca u obrtnike?

22.04.2018.

14:26

Autor: Josip Krmpotić

Foto: Obrtnička škola Opatija

Foto: Obrtnička škola Opatija

Foto: - / -

Obrtnička komora Primorsko-goranske županije treću godinu za redom organizirala je u Rijeci Dan obrtništva i poduzetništva. Brojne škole, brojna zanimanja i ogromna gužva učenika osmih razreda u prostoru Art kina "Croatia" u Rijeci. Dobar temelj u svakom slučaju.

Kuće se još uvijek grade od temelja, premda istinu treba gledati u oči, većina osnovaca zapravo i ne zna ni što bi gdje bi, a potvrdio im je to i danas na širokom županijskom prostoru poznati mesar Dejan Čučković. 

"Da budem iskren, u tim godinama ja sam mislio da ću završiti u Real Madridu ili Juventusu u najmanju ruku, nije mi bilo moje zanimanje, mesara, u prvom planu", rekao je Čučković.

No, zahvaljujući obiteljskoj tradiciji on i brat shvatili su da je biti mesar jednako biti umjetnik, biti kreativac, dodali su malo svojih začina i iz godine u godinu napredovali, na poslijetku u posao su se zaljubili. "Meso je strast, meso je ono što mi u Rijeci volimo reći to zanimanje je način života. To je strast, prepoznati ste u društvu, mesari su na jako dobrom glasu. Što se tiče zaposlenja - ni jednog mesara nećete vidjeti na ulici da je nezaposlen", izjavio je poznati mesar.

No, da biste krenuli biti frizer, kuhar, konobar, slastičar, krojač, dizajner odjeće, vodoinstalater, vrtlar, keramičar, bilo što od zanimanja koja vam se nudi, netko vam u tome mora pomoći, na prvom su mjestu roditelji. "Jako su bitni u svemu, roditelji trebaju usmjeravati. Puno nam je pravnika, ekonomista, doktora, ljudi bježe van, a kod nas imaju sve. Mislim da država, regija, županija imaju jako veliku odgovornost u svemu tome", zaključio je Dejan Čučković.

Mladež naša - jer takva je moda - jednostavno voli otići jer je tamo vani kao bolje i bit će tako sve dok sve ovo o čemu pričamo budu tek parole, premda neki poput Suzi Hess, koja u Obrtničkoj školi u Opatiji djecu uči tradicijskim frizurama, misli da ne mora nužno biti tako.

Više u prilogu Josipa Krmpotića:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.