Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kamp Učka 360°- šikaro, otvori se!

13.06.2020.

11:53

Autor: Neva Funčić - HRT / Radio Rijeka

Foto: Francesco Veronesi

Foto: Francesco Veronesi

Foto: - / -

Udruga Biom u suradnji s Udrugom Bioteka i Parkom prirode Učka i ove godine organizira volonterski kamp na Učki od 2. do 24. srpnja! Pridružite se, volontirajte i sudjelujte u borbi za očuvanje bioraznolikosti!

Ovogodišnji kamp obnove staništa bit će na lokaciji Podmaj, na kojem velikom brzinom zarastaju staništa pogodna za gniježđenje vrtne strnadice (Emberiza hortulana), vrste čija je populacija na području Istre malobrojna i ugrožena. Isto stanište za lov koriste i dvije vrlo značajne, malobrojne vrste orlova - suri orao (Aquila chrysaetos) i zmijar (Circaetus gallicus).

Krški travnjaci i pašnjaci brdovitog područja Parka Prirode Učka stanište su brojnih vrsta ptica, leptira i gmazova. Ograničavanjem i sprečavanjem prirodnih požara te napuštanjem tradicionalnog stočarstva ova dragocjena staništa postepeno se pretvaraju u šikare i šume. 
Misija volonterskih kampova je obnoviti ova staništa, očuvati njihovu bioraznolikost te doprinijeti zaštiti ugroženih vrsta ptica koje ih koriste. Stoga iz Udruge Biom i Parka prirode Učka pozivaju volontere da u tome pomognu. "Dobro su došli svi- od biologa, ali i ljudi koji su voljni pomoći u krčenju šikare, sjekirom, pilom ili srpom. Od onih koji žele dulje vrijeme boraviti u kampu, do onih koji će nas doći posjetiti na nekoliko sati ili dan", rekla je u programu Radio Rijeke Iva Šoštarić iz Udruge Biom. Poručuje da od volontera traže dobru volju te spremnost na rad i suradnju tijekom sudjelovanja u aktivnostima, a zauzvrat nude ugodno multikulturalno druženje u prirodi, odmor od tehnologije i gradske vreve, nova poznanstva te stjecanje znanja o zaštiti prirode i prirodnim bogatstvima Učke!


Kamp se održava u periodu 2. - 24.7.2020. i možete se priključiti na par dana ili na nekoliko tjedana, koliko god vam odgovara. Kamp se održava u sklopu projekta Učka 360°. Prijaviti se možete ispunjavanjem obrasca na stranicama Uduge Biom


Poslušajte razgovor s biologinjom Ivom Šoštarić, voditeljicom programa za edukaciju i komunikaciju Udrugr Biom:

Očuvajmo bioraznolikost Učke!, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.