Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kampanja "Bitna si!": to o čemu se govori ne može pod tepih!

23.11.2020.

16:30

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Treba govoriti, jer je lakše sakriti to o čemu se NE priča (Foto: Davor Puklavec / Pixsell)

Treba govoriti, jer je lakše sakriti to o čemu se NE priča (Foto: Davor Puklavec / Pixsell)

Foto: - / -

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja prema ženama, do 25. studenoga u Rijeci traje sedmodnevna kampanja pod sloganom "Bitna si!". Slogan kampanje "Bitna si" ujedno je naziv mrežne stranice jedinstvene u Hrvatskoj i regiji.

Portal bitna.si nastao je iz virtualnog pokreta #ženeujavnomprostoru koji je ljetos počeo na Twitteru, a objedinjuje istinite priče i iskustva žena o fizičkom i verbalnom nasilju kojeg doživljavaju u javnom prostoru. Inicijator ovog portala je Udruga PaRiter, ali i veliki broj žena koje su odlučile podijeliti svoje priče i time zaustaviti šutnju o nasilju kojega često doživljavaju.

U kampanji sudjeluju Udruga LORI i riječke udruge FARO, Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, SOS Rijeka - centar za nenasilje i ljudska prava, RiRock te Radio Roža, Liburnia Film Festival, Studentski kulturni centar Rijeka i Poneštrica, Učenički dom Podmurvice Rijeka, Vijeće mladih Benčić, Klub Jadran i kino Jadran te Book caffe Dnevni Boravak.

Sudjeluju i riječke umjetnice Tanja Blašković i Nives Žarković, pjesnikinja Frida Šarar, plesna grupa Flame, glumica Marta Čaržavec te studentice riječke Akademije primijenjenih umjetnosti.

Više o kampanji možete doznati i na Facebook profilu OVDJE.

Kampanjom se želi ukazati na problematiku nasilja nad ženama koje je u hrvatskom društvu sveprisutno, normalizirano i - društveno prihvatljivo. 

Tijekom kampanje će se, putem projekcije filmova, performansa, radijskih emisija, interaktivnih webinara i likovne produkcije, ukazati na nasilje nad ženama te će se govoriti o načinima borbe protiv postojećih rodnih stereotipa i kršenju temeljnih ženskih ljudskih prava.

Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci pridružio se kampanji prikupljanjem umjetničkih impulsa otpora nasilju, koje će izložiti u virtualnoj galeriji SKUC-a. Poslušajte kako o tome govori voditeljica Studentskog kulturnog centra Jana Ažić:

Što su umjetnički impulsi otpora nasilju?, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Foto: Bitna si! / Facebook

Foto: Bitna si! / Facebook

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.