Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kampanja "Dječja prava na prvom mjestu"

07.07.2020.

11:33

Autor: Ivan Ribarić

Foto: DND Opatija

Foto: DND Opatija

Foto: - / -

Društvo „Naša djeca“ Opatija poziva na podršku Kampanje „Dječja prava na prvom mjestu“ koja će se provesti u okviru projekta „Aktiviraj promjenu u svojoj zajednici“ Nacionalni forum dječjeg vijeća Eurochild Hrvatske.

Projekt “Aktiviraj promjenu u svojoj zajednici – Nacionalni forum dječjeg vijeća Eurochild Hrvatske” je podržan sa 4.455 eura financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova. 

Zbog izbijanja epidemije bolesti izazvane koronavirusom i primjene nužnih zaštitnih mjera za njezino suzbijanje, životi djece i njihovih obitelji su se od 19 ožujka 2020. potpuno promijenili u svim područjima, što se izravno odrazilo na položaj i dobrobit djece. Kriza Covid 19 kriza je dječjih prava.

Zemlje širom svijeta izdvajaju nedovoljan proračun za dječja prava, posebno u domenama poput zaštite, zdravlja i obrazovanja. Mjere koje su poduzele vlade da suzbiju izbijanje COVID-19 imaju katastrofalan utjecaj na mnogu djecu. Zatvaranje škola u 188 zemalja utječe na 1,5 milijardu djece i mladih, što dječake i djevojčice čini dodatno ugroženim dječjim radom, dječjim brakom i tinejdžerskom trudnoćom. Rast nasilja u obitelji tijekom COVID-19 posebno je poguban za djevojčice.

Nezapamćeni pritisak na zdravstvo ugasio je redovne programe cijepljenja protiv bolesti poput polio i ospica i prouzročio stotine tisuća dodatnih smrti novorođenčadi. Do sada je obustava kampanje imunizacije protiv ospica u najmanje 23 zemlje utjecala na više od 78 milijuna djece do 9. godine života. Nadalje, Ujedinjene nacije procjenjuju da bi dodatnih 42 do 66 milijuna djece moglo pasti u ekstremno siromaštvo kao rezultat krize ove godine.

Cilj kampanje „Dječja prava na prvom mjestu“ je educirati djecu i širu javnost o važnosti zaštite i osiguravanja pristupa dječjim pravima i važnosti aktivnog sudjelovanja djece kod donošenja odluka kako na lokalnom, tako i na nacionalnom i EU razini.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.