Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kampanja za dojenje: još uvijek manje od 40 posto majki doji svoju djecu

03.10.2017.

14:26

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Geslom "Zajedno u podršci dojenja", do 7. listopada obilježava se Nacionalni tjedan dojenja. Djelatnici županijskog Doma zdravlja u Rijeci obilježili su ga predavanjima o razvoju kulture dojenja i povezanosti dojenja sa zdravljem i tjelesnom težinom mladih majki i djece.

Majčino mlijeko iznimno je korisno za zdravlje, rast i razvoj djeteta, besplatno je i uvijek dostupno - zato dojenje treba poticati jer još uvijek manje od 40 posto majki doji djecu. Preporuka je i da se trudnice i mlade majke zdravo i uravnoteženo hrane, budući da istraživanja pokazuju kako pretilost skraćuje vrijeme dojenja, koje se preporučuje čak do druge godine djetetova života, ističe klinička nutricionistica Jasmina Manestar.

"Dojenje se preporučuje do šest mjeseci, a bilo bi idealno kada bi ono trajalo i do dvije godine. Majčino mlijeko bogato je antitijelima koje štite od bolesti, ojačava imunitet na način da prolazi kroz crijevnu floru i štiti dijete od različitih mikroba s kojima ono dolazi u kontakt na početku života", tumači Manestar.

Bez obzira na sva ta saznanja, kultura dojenja u nas još uvijek nije dovoljno razvijena, dodaje medicinska sestra Sanja Sabolić. "Kod nas su još uvijek dosta izražene predrasude o dojenju vani, na otvorenome, na vidljivim mjestima, i moramo raditi na tome da se to promijeni - osigurati majkama da imaju mjesto za dojenje, primjerice u trgovačkim centrima, parkovima, prirodi, bilo gdje da se nađu", kaže Sabolić.

Kako bi se unaprijedila kultura dojenja - zaključila je Sabolić -  treba više raditi na edukaciji, ne samo zdravstvenih djelatnika, nego i cijelog društva, jer smatra da dojenje ne donosi samo zdravstvenu već i gospodarsku korist. Javlja Biserka Belić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.