Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kanađani otkazali gradnju tri broda, u knjizi narudžbi ostao jedan ugovor

13.10.2018.

10:08

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

3. maj ostao je s gotovo praznom knjigom narudžbi. Kanadski brodar Algoma objavio je jučer na svojim službenim stranicama kako su pokrenuli postupak raskida ugovora za sve svoje novogradnje koje su se trebale graditi u riječkom brodogradilištu, odnosno Uljanik grupi.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u intervjuu Jutarnjem listu da će Danko Končar, kao strateški partner Uljanika, svoju ozbiljnost dokazati kad pokaže spremnost za dokapitalizaciju tvrtke. Kazao je i da se vode vode ozbiljni razgovori s investitorima iz Kine, Južne Koreje, Njemačke, Nizozemske, Italije, a ovoga se tjedna održao sastanak i s investitorima iz Ukrajine. 
"Svi su oni načelno više zainteresirani za 3. maj, a ne i za pulsko brodogradilište. No, svi oni moraju najprije napraviti dubinsko snimanje Uljanik grupe kako bi mogli donijeti svoje poslovne odluke i dati obvezujuće ponude", istaknuo je Horvat. (Hina)

Riječ je o seriji od četiri samoiskrcavajuća broda za prijevoz rasutog tereta, od kojih je jedan otkazan početkom ovog mjeseca, a sada ista stvar slijedi i s preostala tri. 3. maj je tako ostao sa samo jednim važećim ugovorom. Riječ je o tankeru "Santiago" koji već gotovo dvije godine stoji na vezu u pulskom brodogradilištu, u kojeg je iz Rijeke otegljen na završno opremanje.

U opremnom bazenu riječkog brodogradilišta trenutno su dva poluzavršena broda, a za oba su sada raskinuti ugovori. Prvi je brod za prijevoz automobila koji je norveški Siem, u paketu s još tri, otkazao početkom rujna, a drugi je Algomin "Innovator". Novaca i opcija kojima bi se ovi brodovi mogli završiti i isporučiti nema.

Prema neslužbenim informacijama kojima raspolaže Novi list, Algomin raskid ugovora za sva četiri broda povlači za sobom nešto više od 70 milijuna eura izdanih državnih jamstava za avansne uplate Kanađanima te još dodatnih četrdesetak milijuna dolara, za koje je država jamčila Uljaniku kada su uzimali kredite za njihovu gradnju. Drugim riječima, jučerašnje Algomino službeno priopćenje znači da hrvatski državni proračun ostaje kraći za nešto više od 100 milijuna eura, javlja riječki dnevnik.

Dok se čeka plan restrukturiranja Uljanika, riječki 3. maj ostao je s gotovo praznom knjigom narudžbi i računom koji je od 24. kolovoza u neprekinutoj blokadi, pa će idući tjedan biti odlučujući za opstanak brodogradilišta, rekao je Juraj Šoljić, predsjednik Sindikalnog odbora za spas 3. maja - poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.