Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kanalizacija: slijede radovi u zapadnom dijelu Rijeke

21.04.2015.

14:19

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dvije milijarde i 216 milijuna kuna vrijedna su ulaganja u komunalne vodne građevine na riječkom području. Radovi na kanalizaciji Rijeka – Grobnik su pri kraju, a uskoro će započeti novi.

Gradnja kanalizacije na tom je području počela 2005., a radovi vrijedni 164 milijuna kuna su pri kraju - 48 kilometara kanalizacije i 11 crpnih stanica omogućuju priključak za 1700 zgrada na kanalizaciju, od toga samo u Rijeci 618. Trenutno se realiziraju kanalizacija i vodoopskrba vrijedni 160 milijuna kuna, novcem iz zajma Europske investicijske banke, Razvojne banke Vijeća Europe te Europske banke za obnovu i razvoj.

Priprema se dokumentacija za dogradnju sustava riječke aglomeracije s izgradnjom novog uređaja za pročišćavanje voda iz fondova Europske unije. Slijede radovi na Kostabeli, Gornjem Zametu, Murinima i Donjoj Drenovi. Neki će radovi trajati godinu i pol pa riječki gradonačelnik Vojko Obersnel moli za strpljenje: "Bit će poremećaja u prometu, buke i prašine, a nemoguće ih je izbjeći zbog podizanja kvalitete komunalnog standarda".

Projektom EBRD-a u Rijeci i Kastvu obuhvaćena je izgradnja i rekonstrukcija 26 kilometara kanalizacije i gradnja crpne stanice s radovima na ograncima Srdoči, Gornji Zamet, Grbci, Podmurvice, Pehlin, Škurinje, Drenova, Brašćine - Pulac i Kastav za priključak više od 700 zgrada. Do ljeta će biti predana aplikacija za milijardu i osamsto milijuna kuna europskoga novca za najveći projekt dogradnje sustava na području Rijeke, Kastva, Viškova, Matulja, Jelenja i Čavala. Time će do kraja 2018. biti ispunjeni uvjeti što ih pred nas postavlja Europska unija.

"Cifra od 2 milijarde i 216 milijuna kuna je impresivna te se stvarno radi o ogromnom ulaganju koje će na duže vrijeme riješiti problem vodoopskrbe grada Rijeke, a i šire", rekao je Obersnel. Javlja Lea Domijan Fišter:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.