Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kanjon Kamačnik ovog proljeća posjetitelje dočekuje obogaćen novom ponudom

26.02.2021.

11:09

Autor: Nenad Lučić

Poticanjem poduzetničke inicijative od lani je poboljšan i ugostiteljski dio ponude Kamačnika (Foto: Projekt "Veze prirode")

Poticanjem poduzetničke inicijative od lani je poboljšan i ugostiteljski dio ponude Kamačnika (Foto: Projekt "Veze prirode")

Foto: - / -

Kanjon Kamačnik ovog proljeća posjetitelje dočekuje obogaćen novom edukativno-turističkom ponudom koja će ih dodatno educirati i predstaviti im sve prirodno bogatstvo ovog zaštićenog krajobraza u srcu Gorskog kotara.

U sklopu netom okončanog hrvatsko-slovenskog Intereg projekta „Veze prirode“, Grad Vrbovsko je korištenje 1,3 milijuna kuna iz fondova Europske unije usmjerio u nova ulaganja na području izletišta i zaštićenog krajolika potoka Kamačnik. Ona su nadgradnja ranijih turističkih investicija lokalne samouprave, ali i nagovještaj nekih budućih planova. 

Proteklih su godina prirodne nepogode  prouzročile urušavanje brojnih stabala u korito Kamačnika, a posljedično smanjivanje protoka vode iz izvorišta nije nimalo povoljna okolnost za očuvanje biološke raznolikosti. Zato su u  provedbi jednog dijela projektnih aktivnosti angažirani čak i ronioci sa posebnom opremom. Oni su iz izvora uspjeli izvući 20 kubika stabala, cijeli je zahvat koštao oko pola milijuna kuna, a sanacijom se, ističe gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić, ponajprije željelo sačuvati stanište vidre, ali i ostalih životinjskih te biljnih zajednica na području Kamačnika.

Onima, koji s početkom proljeća odluče izletnički upoznati taj zaštićeni krajolik, od sad će to, zahvaljujući projektu „Veze prirode“, biti omogućeno uz korištenje suvremene digitalne opreme. Točnije, na jedanaest info-punktova posjetiteljima će, uz korištenje kupljenih tableta i virtualnih naočala, biti moguće dobiti niz podataka o Kamačniku, ali i ostalim turističkim atrakcijama Grada Vrbovskog. Takav će modernizirani pristup gostima, naglašava gradonačelnik Mufić, posebno biti od koristi teže pokretnim osobama. 

Naime, koliko god kanjon zaštićenog krajolika bio atraktivan, pješačka staza ima i zahtjevnijih dionica, no i oni koji žele, a misle da zbog spomenutog razloga ne mogu do izvora, uskoro bi ipak mogli na specifičan način uživati u njegovim ljepotama. Konkretno, s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi potpisan je ugovor vrijedan 570 tisuća kuna što bi trebalo biti dovoljno za izgradnju panoramskog mosta. Višegodišnja gradska ulaganja u restoran Kamačnik lani su  rezultirala odlukom da se taj objekt stavi na tržište, a aktiviranje poduzetničke inicijative u ugostiteljskom dijelu ponude zasad se pokazuje kao dobar potez.

Nakon svega, gradonačelnik Mufić ističe kako je svjestan da se jedino novim i stalnim ulaganjima u ponudu i infrastrukturu može održati privlačnost Kamačnika. Najveći investicijski „zalogaj“ i dalje ostaje projekt izgradnje Centra za posjetitelje, vrijedan 16 milijuna kuna. Dobivena građevinska dozvola dosad je konzumirana realizacijom prve faze radova, a vezano uz nastavak posla, u gradskoj upravi su otvoreni za opciju financiranja preko europskih fondova, no Grad Vrbovsko ne bježi niti od varijante u kojoj bi preuzeo ulogu nositelja projekta. 

Noviteti izletišta Kamačnik, pripremio Nenad Lučić

Galerija
Od sada u dodatnom otkrivanju ljepota Kamačnika mogu poslužiti tableti i virtualne naočale (Foto: Projekt "Veze prirode"), Foto: -/-
gradonačelnik Dražen Mufić i autor digitalnog projekta Ervin Silić  zadovoljni su funkcionalnošću suvremene opreme za virtualno upoznavanje Kamačnika (Foto: Grad Vrbovsko), Foto: -/-šetnja Kamačnikom s tabletom u ruci (Foto: Grad Vrbovsko), Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.