Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kapi života - riječki medicinari brinu o zdravlju građana

07.12.2015.

12:30

Autor: Antonela Galić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Već dva desetljeća studenti Medicinskog fakulteta u Rijeci organiziraju humanitarnu akciju "Kapi života". Uz mjerenje tlaka i razine glukoze u krvi građanima, studenti će darivati krv i dobro se zabaviti na završnom partiju.

Studenti riječkog Medicinskog fakulteta već tradicionalno u prosincu organiziraju akciju Kapi života, koja se održava 20 godina. U suradnji s Gradom Rijekom, Crvenim križem, Studnetskim zborom Sveučilišta u Rijeci i Medicinskog fakulteta, Hrvatskom liječničkom komorom te CroMSIC-om, organiziraju akciju koja je postigla izvanredne rezultate.

Svake godine izmjere više od dvije tisuće krvnih tlakova, 500 glukoza u krvi i naprave 100 EKG pretraga. Time podižu svijest građana o prevenciji i ranom prepoznavanju hipertenzije i dijabetesa te dobrovoljnom darivanju krvi. Mjerenje tlaka i glukoze počinje u nedjelju 13. prosinca u Tower centru, od 14. do 18. prosinca održavat će se na Jadranskom trgu od 8 do 13 sati te 15. prosinca ispred HNK-a Ivana pl. Zajca.

Svi studenti mogu dobrovoljno darivati krv u srijedu 16. prosinca na Medicinskom fakultetu, gdje ih čeka i besplatan obrok. Osim studenata i liječnika, pozvani su i građani da darivanjem krvi, podrže tradicionalnu akciju Kapi životaVeć sutra akcija simbolično počinje partijem Đir po Starom gradu. Sve će završiti 19. prosinca, također partijem u šatoru na parkiralištu Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.