Hrvatski radio

Radio Rijeka

Karamarko predstavio u Rijeci Izborni program Domoljubne koalicije

11.10.2015.

20:01

Autor: Damir Pijaca, Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predstavljajući danas u Rijeci izborni program Domoljubne koalicije naziva „Gospodarski rast,održivi razvoj i zapošljavanje : 5 + Hrvatska", predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko najprije je rekao da se, kako ga je nazvao, „premijer koji upravo odlazi" boji narodne volje.

Nakon toga predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko predstavio je izborni program Domoljubne koalicije naziva Gospodarski rast, održivi razvoj i zapošljavanje : 5 + Hrvatska, kojim HDZ jamči državnu stabilnost i sigurnost građanima.

Kako je rekao, program će donijeti slobodu poduzetništvu u stvaranju zaposlenosti i narodnog bogatstva te korištenje svih mogućnosti EU fondova za financiranje razvoja i infrastrukture, dakako - sve u znaku brojke "pet" a zasniva se na povećanju BDP-a za 5 posto do 2019., smanjenju nezaposlenosti za 5 posto, uvođenju PDV-a od 5 posto na dječju hranu, podizanju rodiljskih naknada i mirovina za 5 posto te smanjivanju vremena izdavanja građevinskih dozvola i upisa vlasništva na 5 dana. Plan je u iduće 4 godine povući iz EU fondova oko 5 milijardi eura.

Karamarko je istaknuo kako riječko Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca u posljednje vrijeme svojim programom nije ni hrvatsko ni narodno, nego da je postalo prostor nove kulturne okupacije i izrugivanja hrvatskoj kulturi i narodu, dodavši kako se bliži čas kada će se to sigurno izmijeniti.

Na predizbornom skupu za 8. izbornu jedinicu Karamarko je rekao da su Rijeka, Sušak, Grobnički kraj, kvarnerski otoci i Istra uvijek bili slobodarski, da su se riječki i istarski domoljubi i Primorci odupirali Danuncijevoj okupaciji, potom fašizmu, da bi se 1991. odlučno suprotstavili četništvu, skrivenom pod zvijezdom i Titom.

Naveo je da je, iako na tom poručju nije bilo ratnih razaranja tijekom Domovinskog rata, broj hrvatskih dragovoljaca i odaziv na mobilizaciju bio najveći u Hrvatskoj, i da je hrvatstvo tu stoljećima njegovano na baštini glagoljaštva, Bašćanske ploče, Šimuna Kožičića, Frana Supila i drugih hrvatskih velikana.

Karamarko se posebno osvrnuo na lošu demografsku sliku Hrvatske, ističući da će se za rođenje svakog djeteta osigurati 1000 eura te da ne razumije premijera koji kaže da za to nema novaca. Naglasio je da jedan od stupova razvoja mora biti i obiteljska politika.

Koordinator za 8. izbornu jedinicu i član predsjedništva HDZ-a Oleg Butković rekao je da je sadašnja Vlada imala tri neuspješna ministra iz Rijeke, Zlatka Komadinu, koji sada ne želi ići na izbore, Slavka Linića, koji samostalno izlazi na izbore, i najgoreg ministra u hrvatskoj povijesti Željka Jovanovića.

Poručio je da Hrvatska pada, a Rijeka spava, da su u Hrvatskoj potrebne promjene te je među ostalim najavio nove prometne projekte i smanjene parafiskalnih nameta u turizmu.

Poslušajte što je Karamarko rekao o premijeru i o izbornom programu Domoljubne koalicije:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.