Hrvatski radio

Radio Rijeka

Karita Mattila u riječkom kazalištu prvi put nastupa u Hrvatskoj

17.09.2020.

11:25

Autor: Ivan Ribarić

Foto: HNK Ivana pl. Zajca

Foto: HNK Ivana pl. Zajca

Foto: - / -

Jedan od vrhunaca koncertnog programa Rijeka 2020 - Europske prijestolnice kulture bit će današnji nastup svjetski ugledne finske operne pjevačice Karite Mattile na koncertu u HNK Ivana pl. Zajca koja prvi put nastupa u Hrvatskoj.

Za gostovanje je izabrala program koji nije izvela nikad do sad u kojem su djela Jeana Sibeliusa, Antonina Dvoraka, Giacoma Puccinija i Richarda Wagnera. Gala koncert Karite Mattile posebna je prigoda za sve operne zaljubljenike da uživo dožive jednu od najvećih opernih primadona posljednjih desetljeća. Karita Mattila, uz dirigenta Villea Matvejeffa (FI), u programu oživljava neke od svojih omiljenih uloga koje je izvodila u Scali, Metropolitanu i Royal Opera Houseu tijekom karijere koja traje već više od tri desetljeća. 

Ova finska sopranistica redovito nastupa diljem Europe s najznačajnijim orkestrima i na najpoznatijim pozornicama, a iza sebe ima i bogatu diskografsku zbirku. Dobitnica je brojnih nagrada, među ostalima dviju nagrada Grammy za najbolju opernu snimku, nagrade Glazbenik godine koju dodjeljuje časopis Musical America te godišnje glazbene nagrade prestižne organizacije Royal Philharmonic Society.

Svojim se prirodnim i lijepim glasom Karita Mattila etablirala kao jedna od najtraženijih dramskih sopranistica na svijetu, a riječka Opera ovim koncertom još jednom postaje dio svjetske operne scene.

Poslušajte izjave sopranistice Karite Mattile i intendanta HNK Ivana pl. Zajca Marina Blaževića:

Karita Mattila i Marin Blažević - izjave, pripremila Branka Malnar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.