Hrvatski radio

Radio Rijeka

Karlovački akvarij Aquatika iz ponude izbacio plastične boce s vodom

22.04.2019.

15:43

Autor: Hina

Margarita Maruškić Kulaš, ravnateljica slatkovodnog akvarija Aquatika u Karlovcu (Foto: Kristina Štedul Fabac / Pixsell)

Margarita Maruškić Kulaš, ravnateljica slatkovodnog akvarija Aquatika u Karlovcu (Foto: Kristina Štedul Fabac / Pixsell)

Foto: - / -

Popularni karlovački slatkovodni akvarij Aquatika svojim će posjetiteljima, umjesto u plastičnim bocama, nuditi vodu iz vodovoda, koja je na karlovačkom području izvrsne kakvoće. Vodu u plastičnim bocama ukinuli su na današnji Dan planeta Zemlje, a u sklopu ekološke kampanje protiv plastike.

Ranije su već u Aquatici prestali koristiti plastične vrećice, kao i celofanske omote u suvenirnici te plastične čaše, pribor za jelo i slamke. Na taj način žele potaknuti i ostale javne ustanove, tvrtke, ugostiteljske objekte i domaćinstva da smanje uporabu jednokratne plastike, a posebice kupovanje i posluživanje vode u plastičnim bocama.

Svim će karlovačkim ugostiteljskim objektima pokloniti bokal za vodu, uz zamolbu da se i oni uključe u akciju pod motom "Čuvajmo naše rijeke, one su naše veliko blago", u sklopu kojeg Aquatika surađuje s karlovačkom komunalnom tvrtkom Vodovod i kanalizacija.

Iz Aquatike upozoravaju da zbog poremećaja prirodne ravnoteže izumiru brojne biljne i životinjske vrste. Prema prošlotjednom izvještaju "Plastic rivers" organizacije Earthwatch Europe i Plastic Oceans UK (Plastične rijeke - smanjenje plastičnog onečišćenja na kućnom pragu), devet različitih studija u rijekama i jezerima Europe pokazale su da je od pronađenog komunalnog otpada čak 71 posto plastike, od čega je pak prosječno 26 posto plastičnih boca i čepova.

Ravnateljica Aquatike Margarita Maruškić Kulaš rekla je da plastične boce i čepovi najviše zagađuju europske rijeke i jezera. Slijede pakiranja i omoti, tj. vrećice od metalizirane plastike i omoti slatkiša, zatim opušci cigareta, plastični spremnici ili posude za hranu od polistirena, štapići za uši izrađeni od plastike, čaše za jednokratnu upotrebu od plastike ili polistirena, sanitarni proizvodi (pelene, higijenski ulošci, tamponi i vlažne maramice), pakiranja cigareta, plastične slamke, štapići, miješalice i pribor za jelo te plastične vrećice.

Autori izvještaja upozoravaju da čak 80 posto plastičnog otpada u svjetskim morima i oceanima zapravo dolazi iz rijeka. Sagledavanje razmjera onečišćenja rijeka i jezera najčešće se zanemaruje, a upravo je ono najbitnije za zaustavljanje plime plastičnog otpada u morima i oceanima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.