Hrvatski radio

Radio Rijeka

Karlsruhe već dugi niz godina donacijama pomaže Rijeci i Hrvatskoj

10.09.2017.

11:00

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Grupu starijih građana, njih 28, u organizaciji Njemačko-hrvatske zajednice iz Karlsruhea, u zgradi Grada Rijeke primila je pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković. Prijateljska suradnja između Rijeke i Karlsruhea traje dugi niz godina.

Njemačko-hrvatska zajednica Karlsruhea je od 1991. godine dopremila brojne humanitarne transporte do Rijeke i ostalih dijelova Hrvatske. 

Trenutno smo krajem srpnja poslali dvadeset i pet električnih kreveta za KBC Rijeku, za odjel kožnih bolesti, i poslali smo desetak ili dvadesetak hodalica i ortopedskih pomagala za Doma za starije osobe Mali kartec na Krku. Pomažemo i djeci, a eklatantan primjer velike pomoći je jednom dečku iz centralne Istre. Sada sa našim ortopedskim pomagalima i električnim krevetom koji smo donirali obitelji, on je u jednoj sasvim drugoj, boljoj poziciji, rekla je članica Predsjedništva Njemačko-hrvatske zajednice Karlsruhea, gospođa Loredana Diminić.

Svake godine po troje studenata iz Rijeke provodi kolovoz u Karlsruheu, u sklopu međunarodnog programa kojima Karlsruhe studentima iz prijateljskih gradova daje priliku da steknu uvid u rad same Gradske uprave grada te da prodube svoja znanja njemačkog jezika i književnosti. Riječanka Petra Vranković, studentica arhitekture, bila je jedna od njih.

Ta cijela praksa bila je jako dobro organizirana, a svaki dan bismo posjetili neki novi grad ili novi dio Karlsruhea, pa smo tako često išli na različite izložbe i evente u Karlsruheu. Ja sam imala priliku odraditi svoju praksu u jednom velikom poduzeću koje se zove Volksfonum. Oni na svojim sveučilištima puno više daju priznanje praksi i praktičnom radu u uredima, gdje se učite poslu, a ne fakultetu kao takvom. Mislim da je to jako pametno, jer jednog dana, kada studenti izađu sa fakulteta, imat će više iskustva što će biti bolje za njih. Mislim da bismo se u tom pogledu definitivno trebali ugledati na njih, na taj grad i na Njemačku općenito, objasnila je Petra.

I u budućnosti će se ova suradnja nastaviti između ova dva prijateljska grada, posebno u vremenu kada će Rijeka biti Europska prijestolnica kulture, jer u tom području oba grada imaju mnogo toga za ponuditi.

Poslušajte prilog Glorije Fabijanić Jelović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.