Hrvatski radio

Radio Rijeka

Karmen Kinkela predstavila slikovnicu na čakavskom dijalektu "Mićo...zač?"

17.02.2019.

10:24

Autor: Iva Črnjar Ivančan

Karmen Kinkela i njezine kćeri Valnea i Vivien (Foto: privatni arhiv)

Karmen Kinkela i njezine kćeri Valnea i Vivien (Foto: privatni arhiv)

Foto: - / -

U do kraja ispunjenom matuljskom Domu kulture "Hangar" svoj je književni prvijenac predstavila mlada autorica Karmen Kinkela i svojim djelom oduševila publiku. Promocija dječje slikovnice "Mićo...zač?" pisane na čakavskom dijalektu protekla je u opuštenoj i toploj atmosferi.

Pisana za djecu, ali i za odrasle, slikovnica dočarava jedan dan djeteta u kojem ima brojnih pitanja u dječjoj potrazi za odgovorima. Ono što svakako valja naglasiti jest i podatak da su slikovnicu likovno ilustrirale Kinkeline kćerkice Valnea i Vivien.

Promociju je otvorio Zbor "Mići čakavčići" Dječjeg vrtića Matulji izvedbom skladbe "Medo" autorice Karmen Kinkela, uglazbljene i izvedene uz posebnu koreografiju na oduševljenje brojne publike, među kojom je bilo puno djece i njihovih roditelja.

Teoretičarka književnosti i lektorica izdanja Jasna Gržinić iskazala je zadovoljstvo pojavom novog autora koji stvara na dijalektu u vremena u kojima mu prijeti izumiranje te naglasila veliku vrijednost slikovnice, ne samo zbog njenog sadržaja koji se obraća svim generacijama već i zbog jednostavnosti koja je to samo naizgled, dok u sebi sadrži duboku poruku.

Autorica Karmen Kinkela u svom je obraćanju zahvalila svima koji su pomogli da njeni snovi postanu stvarnost te je ukratko opisala kako je slikovnica rezultat obiteljskog života uz dvije kćerkice i bezbroj pitanja i odgovora nastalih dječjom radoznalošću i željom za učenjem.

Sve se to stopilo u stihove koje su Valnea i Vivien obogatile svojim crtežima, a rezultiralo je ovim posebnim izdanjem koje je realizirano u vlastitoj nakladi. U današnje vrijeme nije lako izdati slikovnicu i to na čakavskom dijalektu. 

U našem programu gostovala je autorica Karmen Kinkela i predstavila slikovnicu, a kako zvuče stihovi te gdje slikovnicu možete nabaviti, poslušajte u emisiji "Ćo mi, ćo ti":

Promocija slikovnice (Foto: privatni arhiv)

Promocija slikovnice (Foto: privatni arhiv)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.