Hrvatski radio

Radio Rijeka

Karnevalska grupa iz New Orleansa dolazi u Rijeku!

08.01.2020.

14:24

Autor: Tatjana Sandalj

O 37. Riječkom karnevalu pred novinarima (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

O 37. Riječkom karnevalu pred novinarima (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

U međunarodnoj karnevalskoj povorci 37. Riječkog karnevala bit će predstavnici bivših i budućih Europskih prijestolnica kulture, gradova prijatelja Rijeke, ali i prvi put grupe iz Koreje, Litve i New Orleansa. Lista nije zaključena, jer pregovori s nekim inozemnim gostima još traju.

37. Riječki karneval počet će na Antonju 17. siječnja primopredajom ključeva grada maškarama te izborom nove kraljice Riječkog karnevala. Ulaznice će u prodaji biti od petka 10. siječnja, u Turističkom informativnom centru na Korzu, po cijeni od 30 kn, a moći će se kupiti i ispred Dvorane mladosti dva sata prije početka programa.

Karnevalski program zapravo je već počeo izložbom što je povodom 20. rođendana K.U. Prijatelji - Amici postavljena u Mjesnom odboru Podvežica.

U programu karnevala slijede brojne maškarane zabave i razne manifestacije: Maškarani auto-rally Pariz - Bakar, bordanje pod maskama u središtu grada, Humanitarni maškarani bal, Dječja maškarana povorka. Prijave za sudjelovanje u dječjoj povorci traju još do 10. siječnja, a za sudjelovanje u završnoj povorci do 17. siječnja.

Veličanstvena završnica najavljena je za 23. veljače kada će Rijeka potvrditi neslužbenu titulu europske prijestolnice karnevala. Što se karnevala i programa Rijeke Europske prijestolnice kulture tiče, isprepliću se na nekoliko načina: odnosom prema tradiciji, gostima, promocijom i programima. 

Vratimo maškarama maškarane tance! Uz potporu TZ grada Rijeke ove godine, osim redovitih maškaranih tanci na Zametu i u Pašcu, jedni će se plesati i u Domu Željka Marča na Vežici - 8. veljače. 

Naime, dva programa iz programskog pravca 27 susjedstava vezana su baš uz Riječki karneval, a to su Zvončarska simfonija u Čavlima i Zvona su spona u Matuljima.

Posredovanjem Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj, u goste prvi put stiže i skupina koja će predstavljati karneval Mardi Gras iz New Orleansa. 

Promocijom Rijeke 2020 EPK promoviran je i Riječki karneval i obrnuto, pa su u ovogodišnju završnu povorku pozvane grupe iz svih bivših i budućih europskih prijestolnica kulture te svih gradova prijatelja Rijeke, a javili su se i brojni drugi bivši i budući prijatelji. 

Poslušajte kako uoči početka 37. riječkog karnevala govore i jesu li umorni ili uzbuđeni Kraljica riječkog karnevala Nikol Marelja Bošnjak i meštar Toni, a onda i što govore direktor Turističke zajednice Rijeke Petar Škarpa i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel o tome tko sve stiže u povorku:

Kraljica, Meštar i Škarpa: Riječki karneval samo što nije; pripremila Tatjana Sandalj

Obersnel i Škarpa: Tko sve stiže u povorku?, pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.