Hrvatski radio

Radio Rijeka

Karol Visinko: Baštinu čuvaju živi ljudi, a ne spomenici

12.05.2018.

13:46

Autor: Neva Funčić

Foto: Boris Kanazir / HRT - Radio Rijeka

Foto: Boris Kanazir / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Po dobrim školama i dobrim cestama poznaju se dobre države. Narod bez škole - narod bez budućnosti. Istinito? Ovo je tek dio od niza poslovica koje u svojoj novoj knjizi obrađuje riječka sveučilišna profesorica Karol Visinko. O knjizi, poslovicama i njihovoj primjeni govorila je u našem programu.

Zlo dolazi na konju, a odlazi pješice. Nećete se spotaknuti o planinu, već o kamen. Tko ne čuva tuđe, neće imati ni svoje. Bolje dijete rasplakati, nego poslije zbog njega plakati. I kamen je nezadovoljan kad ga pomaknu s njegova mjesta. Nesreća unizi samo one koje je sreća uzoholila. Došla vila među svinje pa postala prasica. Riječ se mora hraniti šutnjom - samo su neke od poslovice koje možete pronaći u knjizi "Zvona zvone jer su potezana".

"Zvona zvone jer su potezana" sedma je knjiga Karol Visinsko, profesorice kroatistike na riječkom Filozofskom fakultetu. "Meni je najdraža jer nisam morala. Nisam ju morala napisati, ali mi je to mi je bila velika želja i strast", rekla je profesorica Visinko u našoj emisiji "Kafe" te poručila da nastavu hrvatskoga jezika valja obložiti poslovicama.

"To su biseri usmene književnosti. U njima je u jezičnoj minijaturi sažeta mudrost, poruka i duh kulture naroda", kaže Visinko, koja je nastavnicima hrvatskoga jezika pripremila upute kako za učenje pojedinog gradiva koristiti poslovice, da bi učenje Bilo zanimljivije i lakše, a poslovice trajno žive.

Potrudila se izdvojiti i one koje se rjeđe koriste, a naši slušatelji prisjetili su se nekih sebi najdražih, malih rečenica koje čine vrijednu životnu baštinu i podijelili ih s nama u emisiji uživo. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.