Hrvatski radio

Radio Rijeka

Karol Visinko: Učenje jezika oplesti poslovicama!

08.05.2018.

14:30

Autor: Neva Funčić

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Foto: - / -

Sve su stvari teške prije nego što postanu lake, a poslovica je svakom poslu pomoćnica. To su neke od hrvatskih poslovica koje su se našle u knjizi Karol Visinko "Zvona zvone jer su potezana". Knjiga o primjeni poslovica u nastavi hrvatskoga jezika predstavljena je na riječkom Filozofskom fakultetu.

Čovjekova se vrijednost nalazi u dva njegova najmanja djela - u srcu i jeziku.

Autorica, prof.dr.sc. Karol Visinko, na predstavljanju svoje sedme knjige istaknula je kako je upravo kratka forma poslovica idealna za poticanje učenja.

"Upravo zato što su kratke, poslovice su biseri ne samo hrvatske, nego i europske i svjetske usmene književnosti. Došla sam na zamisao da je moguće cijeli predmet Hrvatski jezik, što znači i rječnik, gramatiku, pravopis i pravogovor, književnost i njezina teorija, povijest i interpretacija, a posebice govorena i pisana uporava jezika, u govorenom i pisanom izražavanju, oplesti poslovicama", govori Visinko.

U knjizi su navedeni i primjeri moguće primjene u nastavi, a autorica je uz to provela i istraživanja u nekoliko riječkih i zagrebačkih srednjih škola. "Učenici su s radošću prihvatili i učenje i jezično izražavanje na predlošku tih minijatura", rekla je Visinko.

Na današnjem predstavljanju u organizaciji Odsjeka za kroatistiku i Udruge studenata Idiom, studenti kroatistike izveli su recital nastao na predlošku autoričina izbora hrvatskih poslovica.

Knjigu "Zvona zvone jer su potezana" objavio je Profil-Klett 2018. godine, a namijenjena je nastavnicima jezika.

Poslušajte izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.