Hrvatski radio

Radio Rijeka

Karolina i Lujzijana - buduće turističke rute Gorskoga kotara

06.06.2015.

14:52

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Povijesni putevi i ceste Gorskoga kotara" projekt je kojim se na tom području želi poticati razvoj kulturnog turizma.

Povijesne prometnice, poput Lujzinske i Karolinske ceste, mogu postati okosnice kulturnog turizma i turističke rute koje povezuju niz atraktivnih sadržaja Gorskog kotara i šire regije - takav je stav temelj projekta kojeg je potaknuo predsjednik Zadruge "Lujzijana" Miren Androić.

"Projekt je podijeljen u tri stupa", tumači Androić. "Prvi stup je razvijanje malog i srednjeg poduzetništva te kulturnog turizma. Drugi stup je poticanje, razvijanje i provedba znanstvenih istraživanja, s ciljem generiranja novih, umreženih projekata. Treći stup je umrežavanje svih turističkih inicijativa u Gorskom kotaru i široj regiji." 

Zadruga "Lujzijana" i Istraživačko-edukacijski centar "Processus montanus" započeli su izradu marketinške strategije. Za sve to potrebni su i poticaji za ulaganje u razvoj uporišnih točaka budućeg projekta - poput ponude obiteljskih gospodarstva te arheoloških i etnografskih istraživanja, pri čemu se ozbiljno računa i na novac europskih fondova.

Prva je prilika u studenome, kada bi trebao biti raspisan natječaj Fonda poljoprivrednog razvoja i mjera koji podupire razvoj tematskih puteva, biciklističkih staza i seoske ruralne infrastrukture u pravcu turizma, kaže Androić. 

Jedan od bitnih ciljeva jest i uklapanje projekta "Povijesni putevi i ceste Gorskog kotara" u mrežu europskih kulturno-turističkih ruta. Javlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.