Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kastafšćina: vreme za delat i vreme za uživat!

25.09.2016.

14:08

Autor: Borna Šmer

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U selu Rubeši nadomak Kastva slavi se Mihoja - pučka manifestacija koja konceptom podsjeća na famoznu Belu nedeju koja slijedi idućeg vikenda. Tim povodom u emisiji "Ćo mi, ćo ti" gost je bio Ivica Lukanović koji mnogo zna i o Mihoji, a kao prvi čovjek Grada Kastva i o Beloj nedeji.

Mihoja je pučka manifestacija koja konceptom podsjeća na famoznu Belu nedeju i kao takva odlična je uvertira u kraljicu zabavnih događanja Kastavštine. Dan je to kad se mještani okupe kako bi se družili, kartali, boćali...

Bela nedeja je oduvijek bila praznik, pa čak i blagdan, prisjeća se Ivica Lukanović koji odmalena posjećuje manifestaciju koja iz godine u godinu privlači sve veći broj znatiželjnika. "Vavek nova štorija" slogan je pod kojim se odvija i, unatoč komercijaliziranosti, uspijeva očuvati ono najvažnije - tradiciju.

Na kastavskim uličicama i trgovima će se od 1. do 3. listopada čuti zvuci harmonike, uz taktove polke plesat će se potresujka, mlado vino autohtone sorte Belica teći će u potocima, lunapark će uveseljavati najmlađe, a lovci će onima malo starijima pružiti okuse za pamćenje.

Kastav je obilježio i 150. godišnjicu Čitalnice, 25 godina prošlo je od prvog Kastafskog kulturnog leta, gradi se na sve strane...

Reklo bi se da moto "Složimo se!" u Kastvu, iz kojeg je potekao, dobiva i ima puni smisao. Kastavci složno grade nove priče koje će, slično poput one o sadnji sardelica, zauvijek ostati zapisane u povijesti tog gradića na brege, ali ne kao legende. Poslušajte razgovor:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.