Hrvatski radio

Radio Rijeka

13:04 / 14.01.2022.

Autor: Neva Funčić

Otvoren inovacijski laboratorij InoLAB Kastav

novi 3D printer u upotrebi

novi 3D printer u upotrebi

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

U Kastvu je, u prizemlju sportske dvorane, otvoren novouređeni inovacijski laboratorij InoLAB Kastav i potpisan ugovor o suradnji s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla. 

Novi inovacijski laboratorij InoLAB Kastav opremljen je 3D printerom, laserom, suvremenim glodalicama i potrebnom informatičkom opremom, a dostupni su i dronovi i tehnologija za unaprijeđenje robotike. Grad Kastav nositelj je projekta "Mreža mladih klubova inovatora poduzetnika na području urbane aglomeracije Rijeka" ukupne vrijednosti 2.042.210 kuna. 


U partnerstvu sa Savezom inovatora Primorsko-goranske županije i Klubom inovatora KIN Kastav, cilj je nakon kastavskog otvoriti još tri međusobno povezana kluba, u kojima će uz pomoć mentora raditi oko 200 mladih inovatora, najavio je Kazimir Mihić, dopredsjednik županijskog saveza inovatora. Darko Huljenić, direktor istraživanja u Erikssen Nikoli Tesli, najavio je da će osigurati integraciju novih rješenja na zajedničkoj platformi. 

Kastav je među vodećima po prihodu poduzetnika u Primorsko-goranskoj županiji, a novi je klub još jedan korak prema produktivnosti i inovativnosti. vo je ulaganje u STEM područja i mlade ljude koji će stvoriti nova radna mjesta i nove poslove.

gradonačelnik Kastva Matej Mostarac

Za početak tu je 60 tisuća kuna vrijedna donacija opreme, a dalje će ulagati prema potrebama. Erikssen razvija tehnologiju i želi je primijeniti, najbolji je način da ju mladi inovatori koriste, rekao je Huljenić. Voditelj projekta Renato Stanković istaknuo je da oprema instalirana u InoLabu vrijedna oko pola milijuna kuna, te da od lokalnog kluba inovatora očekuju zanimljiva nova rješenja. 

Matej Mostarac i Darko Huljenić

Matej Mostarac i Darko Huljenić

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Prostor vrijedan pola milijuna kuna prvi je u mreži od četiri kluba mladih inovatora, planiranih u iduće dvije godine na području urbane aglomeracije Rijeka, najavili su voditelj projekta Renato Stanković i gradonačelnik Kastva Matej Mostarac. Poslušajte:

InoLAB Kastav

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.