Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kastav: Završena prva faza uređenja Crekvine

17.04.2017.

13:00

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvu fazu projekta "Stavljanje lokaliteta Crekvina u funkciju turizma" predstavili su u Gradskoj vijećnici Grada Kastva gradonačelnik Ivica Lukanović i glavni projektant, dipl. ing arhitekture prof. Nenad Fabijanić, koji je naglasio da će ovo biti najljepša otvorena pozornica na Kvarneru.

Realizacija ove prve faze započela je 2015. godine, a uključivala je konsolidaciju i konzervaciju postojeće konstrukcije svetišta i građevinsko-obrtničke radove na uređenju istočne sakristije. Radovi su stajali 2 milijuna i 100 tisuća kuna, od čega je Ministarstvo turizma sufinanciralo projekt s milijun kuna. 

"Drago nam je i zapravo smo ponosni da je najveći pojedinačno odobreni iznos sufinanciranja, upravo za stavljanje lokaliteta Crekvina, izdvojen iz fonda koji je ministar turizma raspodijelio. To je znak da je od svega dvadesetak milijuna, koliko je bilo na raspolaganju, ovaj naš dobio milijun kuna, i to nam je dalo za pravo da smo na dobrom putu", kaže gradonačelnik Kastva Ivica Lukanović.

Lokalitet Crekvina izuzetno je važan iz povijesnih i fenomenoloških razloga. Rijeka 2020. postaje Europska prijestolnica kulture, i ovo će biti zaokružen projekt kojemu samo nedostaje još program događanja, govori glavni projektant, prof. Nenad Fabijanić:

"Moj posao ovdje je bio prepoznati prije svega činjenicu da su ovdje ostaci impresivne crkve iz 17. stoljeća, dakle crkve koja je htjela biti jako velika za ovaj lokalitet u to vrijeme, pa je stalo s gradnjom i ostale su ove ruševine, koje same po sebi nisu neka posebna atrakcija. One su uzbuđujuće, velike, monumentalne, ali ipak ostaci nekog davnog, prošlog i potrošenog vremena.

Svodi se sve na intervencije u vrlo malim prostorima bočnih sakristija koje nikad nisu bile izgrađene do kraja, s novim izazovom, novim vremenom, novim materijalom i s funkcijom koja podržava događaj koji će se dogoditi na platou na kojem će biti Ljetna pozornica, na kojem će biti tribine i sjedalice za doživljavanje te iste fešte koja će se dogoditi na pozornici", rekao je Fabijanić.

Završetak projekta očekuje se krajem sljedeće godine, za što je potrebno utrošiti još pet milijuna kuna. Javlja Gloria Fabijanić Jelović:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.