Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kastavke pobjednice festivala ženskih klapa Omišljanska rozeta

05.08.2016.

11:05

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pobjednice Festivala Omišljanska rozeta 2016. su članice Klape Kastav. Otpjevavši pjesme "Uljenica moje matere" i "Ca je more" osvojile su sinoć stručni ocjenjivački sud Festivala. Na omišljanskoj Placi nastupilo je jedanaest ženskih klapa iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Naziv i simbol festivala je rozeta iz 15. stoljeća koja dominira ulazom župne crkve, najvrednijeg kulturno-povijesnog spomenika Omišlja. Nagrada publike nazvana je po autoru grba iznad rozete koji prikazuje lava, izradio ga je Meštar Sinoga.

Na drugom festivalu ženskih klapa Omišljanska rozeta nastupile su: Senjkinje iz Senja, Sorške kresnice iz Medvoda u Sloveniji, Stridonne iz Štrigova, Sveta Jelena iz Dramlja, Teranke iz Pule, Bona forma iz Krka, Drača iz Mostara u Bosni i Hercegovini, Hreljin iz Hreljina, Kamelija iz Opatije, Kastav iz Kastva i Kolura iz Splita.

Osim publike ocjenjivali su ih: Bojan Pogrmilović, Helga Dukarić Dangubić, Marko Rogošić, Nensi Borozan i Olja Dešić. Iza Kastavki, drugo mjesto osvojila je hercegovačka klapa Drača, a treće klapa Teranke koje su dobile i nagradu "Petra Štropin" Portala Otoka Krka. Nagradu publike dobila je domaća klapa Bona Forma iz Krka. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.