Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kastavskom inovatoru indijska bronca

16.09.2017.

14:57

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kastavski inovator Stipan Orčić dobio je brončanu medalju stručnog ocjenjivačkog suda na međunarodnoj izložbi inovacija India International Innovation Fair. Inovacija kojom se predstavio je Ultrazvučni uređaj za tretiranje tla.

Na izložbi, što je održana u trećem po veličini indijskom gradu, središtu Silicijske doline Indije, Bangaloreu, sudjelovali su inovatori iz 30 zemalja sa 600 inovacija. Organizator izložbe je Indian Innovators Association of India, pod pokroviteljstvom International Federation of  Inventors Assiciation , IFIA.

Ultrazvučni uređaj za tretiranje tla može se koristiti kao djelomična alternativa upotrebi pesticida i herbicida u zaštiti usjeva. Ultrazvučnim valovima iz uređaja koji se može nositi u ruci ili namjestiti na traktor tretira se zemljište prije sjetve, a valovi oštećuju sjeme korova i ličinke štetočina.

Inovacija je, osim broncom međunarodnog žirija, nagrađena i posebnim  priznanjem njemačke asocijacije KIT-DEV-HAG. Predstavljanje hrvatskih inovatora organizirala je Udruga inovatora Hrvatske.

Stipan Orčić planira predstaviti, do kraja mjeseca, tri inovacije na izložbi na Tajvanu i dva rješenja u Sevastopolju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.