Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kaštel Zrinski uskoro u novom ruhu

12.11.2019.

13:24

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Kaštel Zrinskih u naselju Brod na Kupi jedini je muzejski prostor na području Gorskog kotara, a nakon što je lani objekt privremeno zatvoren zbog preuređenja, Prirodoslovni muzej iz Rijeke ovih je dana najavio kako će stari dvorac uskoro zasjati u novom izložbenom ruhu.

Prema riječima ravnateljice Prirodoslovnog muzeja Željke Modrić Surina do proljeća iduće godine u goranskom će kaštelu biti uređen novi i od dosadašnjega poprilično drugačiji muzejski postav.

Krećući se iz prizemlja prema gornjim katovima kaštela posjetitelji će postupno upoznavati obilježja kulturno-prirodne baštine Gorskog kotara od zemljopisno najnižeg dijela doline rijeke Kupe do planinskih vrhunaca. Pritom će njihovu pozornost privlačiti neki neobični eksponati, poput višestruko uvećanih prikaza insekata, no i u novoj će muzejskoj priči biti sačuvani neki dijelovi starog postava o šumarstvu lovu i ribolovu. Posjetitelji će, osim toga, moći saznati više i o planinarenju, rudarstvu, goranskim lugarima...

Kaštel Zrinskih postat će i lokacija u koji će biti smještena dva interpretacijska centra. Jedan je osmišljen u sklopu projekta Putovima Frankopana i trebao bi popularizirati spomenutu, ali i ostale srednjevjekovne utvrde Gorskog kotara, a drugi će nuditi prikaz najviših planinskih vrhova. U novouređenom kaštelu bit će još bogatiji program edukativnih radionica i sličnih programa, a to potvrđuje i projektom predviđeno uređenje multimedijalne dvorane, namijenjene upravo održavanju takvih skupova. Više u prilogu:

Uređenje goranskog kaštela, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.