Hrvatski radio

Radio Rijeka

Katarski kapital za izgradnju LNG terminala

17.03.2013.

15:14

Autor: Olga Mandić / Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dolazak delegacije Katara na otvorenje Islamskoga centra u Rijeci prilika je da se konkretiziraju pregovori o izgradnji LNG terminala na Krku. Riječ je o projektu vrijednome 600 milijuna eura, plinskoj elektrani u neposrednoj blizini, a moguće je osnivanje katarsko-hrvatske brodarske tvrtke te ulaganja u kvarnerska brodogradilišta.

Skupina riječkih poduzetnika okupljena pod radnim nazivom Adriatic poručuje kako šansu za konkretizaciju tih planova ne bismo smjeli propustiti. Direktor marketinga tvrtke Industroplan Zlatan Bakalović kaže da su političari u dosadašnjim kontaktima s Katarom zakazali.

Bakalović tvrdi da imaju projekt kojeg su spremni predstaviti resornome ministru. Katarski emir, šeik Hamad bin Khalifa Al-Thani za omišaljski je terminal bio zainteresiran još 2002., ali zbog nezainteresiranosti hrvatske strane uložio je u izgradnju LNG terminala u Italiji.

Katar trenutno najviše ulaže u projekte obnovljivih izvora energije u Srbiji. Nakon što su tvrtke Plinacro i poljski Gazsistem potpisale deklaraciju o uspostavi plinskoga prometnog koridora od Baltika do Jadrana, izgradnja omišaljskog terminala ima smisla, tvrdi Bakalović. Javlja Olga Mandić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.