Hrvatski radio

Radio Rijeka

Katastar i zemljišne knjige digitalno objedinjeni do kraja lipnja

16.06.2016.

18:23

Autor: Darko Santini

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Državna geodetska uprava i Ministarstvo pravosuđa završavaju zajednički informacijski sustav s objedinjenim podacima katastra i zemljišnih knjiga. Puštanje u rad tog sustava predviđeno je krajem lipnja, najavljeno je u Opatiji.

Svi će katastri i zemljišnoknjižni uredi do kraja ovog mjeseca biti povezani zajedničkim informacijskim sustavom, istaknuo je na 9. regionalnoj konferenciji o katastru i infrastrukturi prostornih podataka u Opatiji. To znači da će se ubrzati registracija nekretnina, uskladiti podaci oba sustava, a gađani će, među ostalim, moći vidjeti vlasničku strukturu nekretnine te njen smještaj u prostoru. Ravnatelj Državne geodetske uprave Danko Markovinović istaknuo je da će sustav biti dostupan za građane krajem godine kada se to zakonski uredi. 

Mnogi strani investitori odustali su od poslova u Hrvatskoj zbog birokratskih problema, najčešće povezanih s dobivanjem građevinskih dozvola. Novi informacijski sutav trebao bi ubrzati rješavanje tih problema, a Zakon o izvlaštenju pri strateškim investicijama koji je u pripremi trebao bi dodatno otvoriti naše tržište za strane investicije. U trenutku kada bude pokrenut postupak izvlaštenja, investitora više ništa neće priječiti da se on upiše u zemljišne knjige te će biti značajno ubrzan proces provođenja postupaka strateških projekata, istaknuo je pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja Milan Rezo.

Usoredo sa zakonom o izvlaštenju priprema se i Zakon o visini naknade za izvlašteno zemljište. Njima će se ujedno ukinuti obveza formiranja građevinskih čestica prije postupka uvođenja u radove što bi također trebalo privući strane investitore u Hrvatsku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.