Hrvatski radio

Radio Rijeka

Katolici slave Tijelovo, blagdan posvećen ustanovljenju euharistije

31.05.2018.

07:51

Autor: Radio Rijeka, Tatjana Sandalj

Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Foto: - / -

Danas je Tijelovo, svetkovina katoličke crkve na ustanovljenje euharistije na Veliki četvrtak. Punim nazivom Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove, uvijek se slavi devetoga četvrtka nakon Uskrsa.

Zapravo je to sjećanje na posljednju večeru, koju je dan uoči svoje muke i smrti Isus održao sa svojim učenicima.

Nakon nekoliko godina ulicama grada Rijeke održana je procesija s Presvetim Oltarskim Sakramentom. Predvodio ju je župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije (Vela crikva) mons. Sanjin Francetić. Procesija je prolazila od Assunte prema Klobučarićevom trgu, ulicom Pavla Rittera Vitezovića do Jelačićevog trga, Starčevićevom ulicom preko Mljekarskog trga i natrag do Vele crikve. Prema informacijama iz Riječke nadbiskupije, posljednja Tjelovska procesija te župe bila je 1960.-tih godina prošloga stoljeća.

Svetkovina Tijelova pojavljuje se u 13. stoljeću, kada je augustinska redovnica sveta Julijana, iz samostana kod Liegea u Belgiji, imala viđenje punog Mjeseca na kojem je opazila mrlju. Puni Mjesec protumačila je kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana kojim bi se častio presveti oltarski sakrament.

Na njezinu molbu, mjesni je biskup za svoju biskupiju uspostavio blagdan koji se na početku zvao Blagdan euharistije, a na cijelu Rimokatoličku crkvu proširio ga je u 14. stoljeću papa Ivan XXII.

Prema katoličkoj teologiji, na ovaj blagdan Tijela i Krvi Isusove, za vrijeme mise, Isus Krist prinosi žrtvu i pritom se služi osobom svećenika. Pokazujući vjernicima hostiju i kalež s misnim vinom, svećenik umjesto Isusa izgovara riječi: "Ovo je moje tijelo" i "Ovo je moja krv".

Blagdan je proglašen državnim praznikom i neradnim danom u Hrvatskoj 2001. godine, a tijelovske procesije i mise održat će se i u župnim crkvama Riječke nadbiskupije, prema župnim rasporedima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.