Hrvatski radio

Radio Rijeka

Katolici svetkuju Tijelovo, neradni je dan

04.06.2015.

09:43

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danas je blagdan Tijelova ili Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove, koja se slavi u četvrtak poslije svetkovine Presvetoga Trojstva, dakle devetog četvrtka nakon Uskrsa. U Republici Hrvatskoj to je neradni dan.

U Katoličkoj crkvi Tijelovo je svetkovina u spomen na ustanovljenje euharistije na Veliki četvrtak. U nekim hrvatskim krajevima ovaj se blagdan zove i Brašančevo. Riječ dolazi od riječi "brašno", od čega se pravi kruh, a on, u pretvorbi u svetoj misi, postaje kristovo Tijelo. 

Augustinska redovnica sv. Julijana, iz samostana kod Liegea u Belgiji, imala je viđenje punog Mjeseca na kojem je opazila mrlju. Puni mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana kojim bi se častio Presveti oltarski sakramenat.

Na njezinu je molbu mjesni je biskup uspostavio blagdan koji se na početku zvao blagdan koji se kasnije proširio na cijelu Crkvu. Tijelovo je postalo blagdan 1264. godine bulom Pape Urbana IV. Blagdan Tijelova slavi se misama i tradicionalnim tijelovskim procesijama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.