Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kazališne izvedbe na krovu Robne kuće RI, u izlozima Varteksa i u Operi

16.09.2019.

10:31

Autor: Gloria Fabijanić Jelović / HRT Radio Rijeka

Foto: K.R.I.L.A.

Foto: K.R.I.L.A.

Foto: - / -

Riječku publiku sutra, 17. rujna očekuju kazališne izvedbe na nesvakidašnjim lokacijama - na krovu Robne kuće RI, u izlozima Varteksa i u Operi - u prostoru Teatro Fenice, a sve počinje okupljanjem u 17 sati ispred Robne kuće RI.

U Rijeci gostuje 10 inozemnih umjetnika u povodu održavanja MAKE A MOVE Laba, namijenjenog nezavisnim kazališnim umjetnicima. Projekt je osmišljen kao prostor za internacionalno povezivanje i suradnju, istraživanje i eksperimentiranje, te mobilnost manjih organizacija i slobodnih umjetnika.

Lab u Rijeci predstavlja drugi od ukupno tri Laba (Galway, Rijeka i Targu-Mures) koji zajedno čine projekt Make a Move - umjetnički inkubator za suvremeno europsko neinstitucionalno kazališta. MAKE A MOVE Lab u Rijeci dio je projekta Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture, programskog pravca Kuhinja različitosti, a za cilj ima istraživati i razvijati inovativnu stvaralačku radnu sredinu i uvjete u kojima će male nezavisne organizacije i slobodni umjetnici prvenstveno iz područja suvremenog i fizičkog kazališta moći razvijati svoje umjetničke i profesionalne vještine, kao i svoje produkcijske prijedloge od faze kreativne ideje do faze završne kazališne produkcije.

Nakon MAKE A MOVE Laba u Galwayu - "Digitalne prakse" gdje su umjetnici bili fokusirani na rad sa suvremenim tehnologijama i njihovu primjenu u svome stvaralačkom radu, MAKE A MOVE umjetnički inkubator ulazi u realizaciju Laba u Rijeci - "Kazališne prakse na specifičnim lokacijama i publika" čiji je fokus na razmjeni različitih suvremenih izvedbenih kazališnih praksi i pristupa na specifičnim lokacijama i razvoju publike.

Osim umjetničkog aspekta, Lab u Rijeci je fokusiran i na povećanje konkurentnosti umjetnika u izradi učinkovitog i konkurentnog prijedloga za prikupljanje bespovratnih sredstava kao i na suočavanje s financijskim i upravljačkim izazovima nakon uspješne prijave za financijsku potporu.

Lab u Rijeci će se razvijati pod mentorstvom međunarodnih eksperata u području poduzetništva u kulturi i u suradnji s međunarodnim i lokalnim umjetničkim suradnicima.

Projekt sufinancira Europska komisija u sklopu programa Kreativna Europa. Osim navedenih projekt financijski podržavaju i mnogi drugi: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Zaklada "Kultura nova", Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Austrijski kulturni forum Zagreb te Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske u Zagrebu. Poslušajte razgovor koji je s umjetničkom voditeljicom K.R.I.L.A. Rijeka, Ivanom Peranić, vodila Gloria Fabijanić Jelović:

MAKE A MOVE: Ivana Peranić, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Foto: K.R.I.L.A.

Foto: K.R.I.L.A.

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.