Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kazališni studio pokreće kazališne radionice za djecu i mlade u HKD-u

01.10.2022.

10:19

Autor: HRT - Radio Rijeka

Kazališna radionica Pepeljuga

Kazališna radionica Pepeljuga

Foto: - / Kazališni studio / HKD

U Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, pri kojem se od ove sezone ostvaruje program Studio za kazališnu umjetnost i kulturu mladih Kazališnog studija, predstavljen je program ove umjetničke organizacije.

Studio za kazališnu umjetnost i kulturu mladih namijenjen je dobi od 8 do 28 godina, a realizira se po skupinama, prilagođen dobi i predznanju polaznika. Voditelji su akademski glumci i kazališni pedagozi Nerma Kreso-Kavain i Darko Kavain.


Program u trajanju od dvije godine ostvaruje se kroz nekoliko sastavnica: gluma, scenski pokret/scensko kretanje, scenski govor, povijest drame i kazališta, kazališno nazivlje i kazališne profesije.


Program je kroz prvu godinu u praktičnom dijelu usredotočen na osvješćivanje i osnaživanje glumačkoga instrumentarija, zakonitosti scenskoga kretanja, kroz vježbe i improvizacije. Uči se osnovno kazališno nazivlje, upoznaju se kazališne profesije, posjećuju se kazališta: stječe se uvid u složenost kazališnog mehanizma. Druga godina je posvećena prvenstveno radu na predstavi u kojem polaznici mogu sudjelovati kao glumci, ali i angažirati se kroz druge poslove (od šaptača preko osmišljavanja i izrade kostima do predstavljanja programa u javnosti!).


Kazališni studio je umjetnička organizacija koja od 2001. godine djeluje na popularizaciji kazališne kulture i umjetnosti, poglavito među djecom i mladima. Svoj program ostvaruju na velikom području Republike Hrvatske, kroz gustu mrežu suradnje s osnovnim i srednjim školama. Središnji Kazališnog studija je program ALL THE WORLD'S A STAGE, ciklus predstava-radionica koje mlade upoznaju s najvažnijim poglavljima povijesti drame i kazališta.


O aktivnostima i planovima Studija govorile su jedna od njegovih osnivačica, glumica i kazališna pedagoginja Nerma Kreso-Kavain i koordinatorica programa HKD-a Jelena Tondini. Program se održava u prostorima HKD-a, Strossmayerova 1, u dogovorenim terminima utorkom i subotom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.