Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kazališno ljeto na riječkom Trgu Riječke rezolucije

24.06.2020.

13:59

Autor: Hina, Tatjana Sandalj

Liverić, Blažević, Šarar i Lupi Alvir najavili su kazališno ljeto na Trgu Riječke rezolucije (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Liverić, Blažević, Šarar i Lupi Alvir najavili su kazališno ljeto na Trgu Riječke rezolucije (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Trg Riječke rezolucije u središtu Rijeke bit će do kraja srpnja mjesto na kojemu će se izvesti niz kulturnih događanja, među kojima i oni iz programa EPK, najavio je u srijedu pročelnik odjela riječke gradske uprave za kulturu Ivan Šarar na konferenciji za novinare.

Tragali smo za primjerenom lokacijom za različite izvedbene formate i to na otvorenom prostoru, zbog epidemioloških uvjeta, rekao je Ivan Šarar. Tu ćemo organizirati što više događanja iz programa Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture, među ostalim i otvaranje dječjeg festivala Tobogan 16. srpnja te ćemo ovdje produžiti kazališnu sezonu do kraja srpnja, naveo je.

Na Trg Riječke rezolucije, uz pozornicu, stane i tristotinjak stolica, ali je zbog epidemioloških preporuka broj mjesta smanjen na 120. Stoga na internetskim stranicama triju ustanova kupite ulaznice na vrijeme. Ili ih rezervirajte i kupite na ulazu na trg te večeri kada se program bude odvijao. 

U petak 26. lipnja, program na Trgu Riječke rezolucije počinje zborskim koncertom "Bilo vavek veselo" posvećenom skladatelju i melografu Ivanu Matetiću Ronjgovu, najavio je intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević.

Zborski koncert ponovit će se i dan poslije. Uz Riječki operni zbor HNK Zajca nastupit će i Pjevački zbor mladih Josip Kaplan, Mješoviti vokalni ansambl Kanat, Ženski pjevački zbor KUD-a Učka i Riječki komorni zbor Val. Čakavske stihove će govoriti Rajka Jurdana Šepić i Denis Brižić

Riječki simfonijski orkestar sredinom srpnja održat će koncert na kojemu će izvesti Šostakovičevu 12. simfoniju i hrvatsku praizvedbu skladbe Johna Luthera Adamsa "Become River", a krajem srpnja će s najistaknutijim opernim solistima riječkoga HNK izvesti gala koncert "Nessun dorma" s popularnim opernim arijama.

Ravnatelj Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku Edvin Liverić najavio je održavanje Festivala inkluzivne scene od 2. do 4. srpnja i program Port of Dance. U sklopu ovog programa na pet lokacija, uključujući Trg Riječke rezolucije, izvest će se pet plesnih predstava iz ovogodišnje izdanja festivala Spring forward, održanog u online izdanju.

Gradsko kazalište lutaka Rijeka pridružuje se programu na trgu izvedbama svojih uspješnica, predstava "Izgubljena priča: Ivica i Marica", za djecu stariju od četiri godine te "Tri prašćića" i "Koka Kokone", obje namijenjene publici 2+, dakle za najmlađu kazališnu publiku.

Na pitanje novinara pribojavaju li se koronavirusa, Marin Blažević kazao je da nema službene zabrane javnih događanja, te da je odlučeno da se program EPK nastavlja. "U Zadru se nisu poštivala osnovne mjere, od postavljanja dezinficijensa do obaveznog razmaka među gledateljima. Naravno da se zaraza može dogoditi svakome, ali mjere treba poštivati", rekao je.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.