Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kazališno vijeće traži smjenu intendanta Blaževića odmah; Krpan: To je suprotno želji osnivača

02.08.2022.

12:04

Autor: Neva Funčić

Marin Blažević

Marin Blažević

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Kazališno vijeća HNK Ivana plemenitog Zajca na sjednici u Rijeci zatražilo je da se Marina Blaževića odmah razriješi dužnosti intendanta, a ne po njegovoj želji za godinu dana. 


Nakon sjednice Kazališnog vijeća priopćenjem se oglasila zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan i poručila da su članovi vijeća postupili suprotno uputi gradonačelnika kao predstavnika osnivača i suprotno stavu ministrice kulture koja je u dopisu navela da ne postoje temelji za razrješenje intendanta.

U obrazloženju zahtjeva, koji potpisuje predsjednik tog savjetodavnog tijela Zvonimir Peranić, navode se nagomilane afere i narušeno povjerenje djelatnika. 


Naime, Blažević je prošlog tjedna podnio osobni zahtjev za prijevremenim okončanjem mandata godinu dana prije redovnog isteka. Oba prijedloga će se naći pred Gradskim vijećem Grada Rijeke, no još nije poznato kojim redom. 


Na današnjoj maratonskoj sjednici je 27 točaka dnevnog reda među kojima je i imenovanje ravnatelja Opere, nakon što je dosadašnjem ravnatelju Filipu Faku poštom uručen otkaz. 


Nova sjednica Kazališnog vijeća Zajca na kojoj se očekuje nastavak rasprave najavljena je za 2. rujna.


Interna revizija koju je gradonačelnik uputio u kazalište je u tijeku i prije nalaza revizije, akcije koje pokreću članovi Kazališnog vijeća su bespredmetne i dugoročno će prouzročiti štetu kazalištu i gradu kao osnivaču, poručila je dogradonačelnica Krpan u priopćenju što ga možete pročitati u nastavku:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.