Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Kazalište: prostor slobode" moto je kojim počinje nova sezona Gradskog kazališta lutaka Rijeka

31.08.2022.

13:01

Autor: Radio Rijeka

Foto: Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Foto: Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Foto: - / -

Već 28. listopada čeka nas prva premijera u sezoni i to "Pčelica Maja"! 

Gradsko kazalište lutaka Rijeka najavilo je svoju novu sezonu koja će obilovati zanimljivim predstavama za djecu. Pod motom "Kazalište: prostor slobode", bit će tri premijerne predstave uz dvadesetak repriznih naslova,rečeno je u omiljenom kazalištu najmlađih. 


Prva premijera u sezoni bit će "Pčelica Maja", u studenom će se premijerno izvesti "Tončić Petešić" prema popularnoj slikovnici Vjekoslave Jurdane. Posljednja premijera sezone je "Trnoružica" talijanskog redatelja Mattea Spiazzija. On u njoj istražuje što se događalo tijekom stogodišnjeg sna nakon Trnoružičinog uboda o vreteno, o čemu su likovi sanjali i kakve su se promjene u svijetu dogodile, najavila je ravnateljica kazališta je Magdalena Lupi Alvir


Uz nekoliko dosadašnjih radionica, priredit će se dvije nove, "Šareno more", namijenjena predškolcima koje zanima izrada lutaka, te "More priča", za niže razrede osnovne škole, u kojoj se djeca uče stvoriti priču i predstaviti je kroz predstavu. 


Pročelnik odjela riječke gradske uprave za kulturu Ivan Šarar ustvrdio je da je ovo kazalište jedna od najvažnijih riječkih ustanova u kulturi jer je potpuno posvećeno uvođenju djece u kazalište i kulturu općenito. Vrijednost GKL sada je i u aktivnom stvaranju programa Dječje kuće, podcrtao je Šarar. 


Također, istaknuto je kako je Gradsko kazalište lutaka u prvih šest mjeseci 2022. godine imalo 18.045 gledatelja i sudionika drugih programa, što je više nego u cijeloj 2021. godini. 


A što im znači ovogodišnji moto, objasnila je ravnateljica Magdalena Lupi Alvir:


Lupi Alvir o slobodi u kazalištu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.