Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kazne za glisiranja i vožnju morskih skutera bez dozvola!

13.08.2021.

10:57

Autor: Neva Funčić

Foto: Igor Kralj / Pixsell

Foto: Igor Kralj / Pixsell

Foto: - / -

U akciji pojačanog nadzora sigurnosti plovidbe na moru "Jet ski 2021", koja se održala u četvrtak 12. kolovoza, utvrđeno je 145 prekršaja te je izrečeno kazni u iznosu od 307.534 kuna, izvijestilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

U lučkim kapetanijama Pule, Rijeke, Senja, Zadra, Šibenika, Splita, Ploča i Dubrovnika provedeno je ukupno 279 pregleda. Najviše pregleda bilo je na području Rijeke, 55, a najviše prekršaja utvrđeno je u zadarskoj kapetaniji, njih 31.

Najveći ukupni iznos kazni izrečen je na području Pule gdje je utvrđeno 29 prekršaja te je izrečeno kazni u iznosu od 92.800 kuna. Cilj akcije bio je provjeriti spremnost i učinkovitost djelatnika sigurnosti plovidbe kako bi se još bolje osigurala preventivna zaštita svih sudionika u pomorskom prometu u vrijeme kada na moru boravi veći broj turista te plovi veći broj plovila.

Naplaćeni iznos kazni se odnosi na naplatu na licu mjesta dok se kazne za vlasnike koncesijskih odobrenja naplaćuju posebno putem prekršajnih prijava.

Navodi se kako su u akciji sudjelovala sva raspoloživa plovila i djelatnici iz lučkih kapetanija. Akcije je posebnu pažnju posvetila kontroli korištenja koncesijskih odobrenja vezano uz iznajmljivanje osobnih plovila na vodomlazni pogon, odnosno jet ski-a.

"S obzirom na to da ove turističke sezone svjedočimo porastu broja prometnih nesreća s jet ski vozilima, ova akcija je imala za cilj još jednom upozoriti sve sudionike u pomorskom prometu na pojačani oprez radi vlastite ali i sigurnosti drugih sudionika, posebice kupača", istaknulo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Na riječkom području je u 55 kontrola utvrđeno 16 prekršaja i naplaćeno 49 i pol tisuća kuna kazni, najviše za nepropisnu vožnju jet-ski plovilima, izvijestio je riječki lučki kapetan Darko Glažar te najavio stalni nadzor sigurnosti plovidbe na cijelom akvatoriju Lučke kapetanije Rijeka.

Poslušajte:

Glažar o prekršajnim kaznama, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.