Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kazneno prijavljeni za onećišćenje okoliša na području Bakarskog zaljeva

10.03.2023.

11:36

Autor: Radio Rijeka

Bakar iz zraka

Bakar iz zraka

Foto: - / Grad Bakar

Dvojica hrvatskih državljana starosti 30 i 65 godina prijavljeni su zbog onečišćenje okoliša u Bakarskom zaljevu. Naime, oni su kao odgovorne osobe riječke lučke tvrtke koja posluje u zaljevu na pretovaru tereta, u razdoblju od 2021. pa do veljače 2023. godine, propustili postupati prema zakonima iz domene zaštite okoliša, kao i po nalogu državne inspekcije.

Obaveza im je bila tehnički unaprijediti poslovne procese kako ne bi došlo do zagađenja mora, zraka i okoliša na bakarskom području, a kako to nije učinjeno, u nekoliko navrata u proteklom razdoblju tijekom prekrcaja tereta došlo je do zagađenja mora i tla koja su mogla ugroziti zrak, more, biljne i životinjske vrste u njemu, ali i zdravlje ljudi.


Po završetku kriminalističkog istraživanja zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela, obojica osumnjičenika su kazneno prijavljeni mjerodavnom državnom odvjetništvu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.