Hrvatski radio

Radio Rijeka

KBC Rijeka donirao bočice cjepiva protiv COVIDA-19 za Muzej budućnosti

01.07.2021.

13:07

Autor: Neva Funčić / HRT Radio Rijeka

Prazne bočice cjepiva protiv COVIDA-19 (Foto: Muzej budućnosti)

Prazne bočice cjepiva protiv COVIDA-19 (Foto: Muzej budućnosti)

Foto: - / -

U Pomoskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja pripremaju zbirku Muzeja budućnosti. Građani su pozvani da predlažu predmete po kojima želimo da sas pamte, a projektu se pridružio i Klinički bolnički centar Rijeka donacijom praznih bočica za cjepivo protiv bolesti COVID-19.

Pandemija je ove godine obilježila naš život, ostali smo bez dijela sugrađana i bliskih osoba, nosimo maske, ne grlimo se, zabrinuti smo i radimo online. Zato je ovogodišnja tema otvorenog natječaja Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka za zbirku Muzeja budućnosti upravo pandemija COVIDA-19. Drugi javni poziv za predlaganje predmeta za Civilnu muzejsku zbirku pod geslom "Kako želimo da nas pamte?" otvoren je do 30. rujna 2021.

"Pet najboljih prijedloga, koje mogu predlagati i za njih glasati građani ili udruge i ustanove, bit će odabrani kao eksponati Muzeja budućnosti po kojima želimo da nas pamte iduće generacije", rekla je ravnateljica muzeja Nikolina Radić Štivić.

U prikupljanje predmeta za prvu takvu zbirku u Hrvatskoj uključili su se i djelatnici KBC-a Rijeka. Ravnatelj KBC-a Alen Ružić tumači da prazne bočice cjepiva najbolje odgovaraju ovogodišnjoj temi. "Dok traju rasprave oko cjepiva, kada će se pojaviti, u kojim količinama, tko se želi, a tko ne želi cjepiti, iskustva izolacije i tjeskobe su većinu od nas nagnala da u bočici cjepiva prepoznamo objekt čežnje", kaže Ružić. Ističe da je u KBC-u Rijeka cijepljeno više od 82 posto djelatnika, te da se u borbi protiv pandemije očituje zajedništvo kojim možemo pobjediti bolest.

Tako će, dobiju li dovoljno glasova na web platformi, uz još četiti nova predmeta odabrana za Civilnu muzejsku zbirku, i prazne bočice cjepiva biti predstavljene na izložbi koja postaje dio fundusa Muzeja koji se čuva za buduće naraštaje.

Bočice cjepiva za Muzej budućnosti, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.