Hrvatski radio

Radio Rijeka

KBC Rijeka ima novu barokomoru i CT, nova bolnica za osam godina

01.09.2016.

15:06

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rijeka bi novu bolnicu trebala dobiti za osam godina, najavljeno je, po tko zna koji put, danas u riječkome KBC-u, gdje je otvoren u Hrvatskoj jedinstveni Centar za podvodnu i hiperbaričnu medicinu vrijedan 22,5 milijuna kuna.

U rad je pušten i novi CT, a provjereno je i kako napreduju radovi na iskopu za početak gradnje Klinike za ginekologiju i prodništvo buduće nove riječke bolnice. Iako je Rijeka dobila jedinstvenu barokomoru gdje će se moći obavljati manji kirurški zahvati i zbrinjavati najteži pacijenti s višestrukim ozljedama, najviše je riječi bilo o izgradnji prijeko potrebne nove sveučilišne bolnice, o čemu se priča već dvadesetak godina. 

Tehnički ministar zdravlja Dario Nakić, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i ravnatelj riječkoga KBC-a Davor Štimac obišli su radove na građevinskoj jami, gdje bi za godinu dana trebala početi gradnja nove Klinike za ginekologiju i porodništvo.

"Klinika bi trebala biti gotova do kraja 2019. godine. I neka konačno priča o novoj bolnici udruženoj s riječkim Sveučilištem bude gotova za osam godina", rekao je Štimac. Ministar Nakić je ponovio da je Vlada dala 750 milijuna kuna jamstva za izgradnju Klinike.

Na pitanje novinara vjeruje li u sve što je danas čuo, nakon toliko godina čekanja i obećanja raznih ministara, gradonačelnik Obersnel je rekao: "Pa ja vjerujem da hoće, zadovoljan sam što su počeli radovi na izgradnji oko 16 milijuna kuna vrijednoj građevinskoj jami, a NE bolnici..."

Gradonačelnik je dodao kako bi volio da može govoriti o već jasno osiguranim financijskim sredstvima: "Razočaran sam što je i u ovoj investiciji udio državnog proračuna svega dva milijuna kuna, a ostatak od 14 milijuna kuna financira KBC iz svojih sredstava", rekao je Obersnel. Javlja Biserka Belić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.