Hrvatski radio

Radio Rijeka

KBC Rijeka: Izgradnju nove bolnice nadziru neovisni stručnjaci i kontrolna tijela

24.01.2022.

16:25

Autor: Hina

S gradilišta nove bolnice na Sušaku

S gradilišta nove bolnice na Sušaku

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Izgradnja nove bolnice je projekt koji vode i nadziru neovisni stručnjaci i kontrolna tijela, stoji u reagiranju KBC-a Rijeka na tvrdnje Radničke fronte o namještanju natječaja za radno mjesto osobi koja je imenovana za predstavnika naručitelja u gradnji nove bolnice.

Klinički bolnički centar Rijeka ističe da je voditelj projekta nove bolnice vanjski subjekt odabran 2017., prije mandata sadašnje uprave te da uz njega postoji i stručni nadzor, kao neovisno tijelo.


"Ukratko, riječ je o cijelom timu u kojem su i stručne osobe iz više medicinskih i nemedicinskih stručnih službi KBC-a Rijeka, čiji je rad podložan stalnom praćenju i kontroli nacionalnih tijela. Rukovoditelj Stručne službe za opće i tehničke poslove Željko Baković samo je jedan od članova u spomenutom timu", navodi KBC.


Radnička fronta je u petak, 21. siječnja iznijela sumnje da se namještao natječaj za radno mjesto voditelja tehničkih poslova uz pogodovanje Željku Bakoviću te mijenjanje pravilnika KBC-a kako bi njegova stručna sprema odgovarala tom radnom mjestu. Istaknuto je da je nakon toga imenovan za predstavnika naručitelja u gradnji nove bolnice te da sva komunikacija s izvođačima radova ide preko njega.


"Baković radni vijek od 32 godine staža provodi u KBC-u Rijeka te je od 2000. naovamo bio na rukovodećim poslovima službe za opće i tehničke poslove, a u mandatu prethodnih uprava više godina bio je i pomoćnik ravnatelja upravo za opće i tehničke poslove", istaknuto je u reagiranju.


KBC Rijeka navodi da se izmjenama Pravilnika o sistematizaciji s ciljem ostvarenja ušteda kroz reduciranje vodećeg kadra prije dvije godine pratila reorganizacija bolničkih službi. Tako je vraćen stari naziv službe iz Službe za tehničke poslove u Službu za opće i tehničke poslove, koja je i šire preoblikovana, ističe KBC. "Državni inspektorat je već otklonio prijave oko natječaja za rukovoditelja i izmjene sistematizacije iz 2020. jer nije našao nikakve nezakonitosti ili nepravilnosti", navodi se u reagiranju.


KBC Rijeka je ustvrdio da je svako upozoravanje na navodne nezakonitosti, koje su se navodno dogodile prije dvije godine, isključivo pokušaj obmanjivanja javnosti u vrijeme kad se bolnički sustav bori s pandemijom covida-19. Zdravstveni djelatnici su već dvije godine uronjeni u neviđenu stvarnost pod iznimnim radnim opterećenjem zbog epidemije koronavirusa, a usporedno se gradi bez dana kašnjenja najsuvremenije bolničko zdanje u Hrvatskoj u posljednjih 30 godina, zaključuje KBC.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.