Hrvatski radio

Radio Rijeka

KBC Rijeka nabavio dva ultrazvučna uređaja vrijedna 1,35 milijuna kuna

30.12.2021.

13:07

Autor: Josip Krmpotić

Dr. Damir Miletić zadovoljan je novim mogućnostima dijagnostike

Dr. Damir Miletić zadovoljan je novim mogućnostima dijagnostike

Foto: - / KBC Rijeka

Dobra vijest iz KBC-a Rijeka: tijekom prosinca nabavili su dva suvremena ultrazvučna uređaja vrijedna milijun i 350 tisuća kuna, namijenjena Kliničkom zavodu za radiologiju i to za oba lokaliteta, Rijeku i Sušak. Izvjesno je da će novi uređaji značajno poboljšati uvjete rada uz istovremeno ubrzanje dijagnostičkog procesa i podizanje kvalitete medicinskih usluga.

Napredak koji je KBC Rijeka učinio donosi korist brojnim bolesnicima s različitim dijagnozama i potrebama, a predstavljat će značajan stručni iskorak koji omogućuje izvođenje svih radioloških ultrazvučnih pretraga i intervencija u KBC-u Rijeka. 


Prema mišljenju dr. Damira Miletića, predstojnika Kliničkog zavoda za radiologiju, novi uređaji predstavljat će značajan stručni iskorak koji omogućuje izvođenje svih radioloških ultrazvučnih pretraga i intervencija u KBC-u Rijeka.


Pročelnica Kliničkog odjela za abdominalnu radiologiju i radiologiju dojke dr. Petra Valković Zujić posebno je istaknula bolji ishod liječenja bolesnica s rakom dojke, uz primjenu novog uređaja na riječkom lokalitetu KBC-a Rijeka. "Mogućnost postavljanja brže i točnije dijagnoze presudna je za pravodobno liječenje", naglasila je. Dodaje da novi uređaji omogućavaju i primjenu računalno potpomognute dijagnoze, odnosno umjetne inteligencije te drugih alata za poboljšanje kvalitete i učinkovitosti zdravstvene skrbi. Zbog svoje ergonomičnosti uređaj omogućuje i pristup teže dostupnim tvorevinama u dojci.


Dr. Slavica Kovačić, pročelnica Odjela za intervencijsku, kardiovaskularnu i neuroradiologiju, ističe da će novi uređaj na lokalitetu Sušak omogućiti visoku tehničku razinu ultrazvučnih pretraga za bolesnike i naglašava napredne mogućnosti pregleda vaskularnog sustava koji uključuje postkontrastne preglede nakon endovaskularnih zahvata na aorti, ali i kontrastnu ultrazvučnu procjenu lezija drugih organa koje dosadašnjom tehnologijom nije bilo moguće analizirati. 


Novi uređaj na Sušaku omogućuje veći opseg pregleda vaskularne patologije: od karotidnih arterija do arterija nogu, a tu su i nove mogućnosti pregleda mišićno-zglobnog sustava, uključujući liječenje bolnih sindroma pod kontrolom ultrazvuka koje provode anesteziolozi.

Novi ultrazvučni uređaji omogućavaju bolju dijagnostiku

Novi ultrazvučni uređaji omogućavaju bolju dijagnostiku

Foto: - / KBC Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.