Hrvatski radio

Radio Rijeka

KBC Rijeka nabavit će lijek za teško bolesnu trogodišnju djevojčicu iz Pule

06.02.2019.

16:08

Autor: Hina

Ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Povjerenstvo za lijekove KBC-a Rijeka odlučilo je u srijedu da je liječenje trogodišnje djevojčice iz Pule opravdano, potvrdila je Hini predsjednica povjerenstva Vera Vlahović - Palčevski, a ravnatelj KBC-a Davor Štimac najavio je hitni postupak nabavke toga vrlo skupog lijeka.

"Nakon odluke povjerenstva pokrećemo postupak interventnog uvoza lijeka za djevojčicu, s ciljem da se to obavi u što kraćem roku", rekao je Davor Štimac. "Očekujem da će taj postupak potrajati dva do tri tjedna", kazao je. Nabavka lijeka zasad će se financirati iz vlastitih izvora KBC-a, a nakon toga će KBC zatražiti pokrivanje troškova.

Cijena lijeka potrebnog za jednogodišnju upotrebu iznosi oko četiri milijuna kuna, rekao je ravnatelj.

Trogodišnja djevojčica iz Pule boluje od Battenove bolesti, mutacije gena zbog koje dolazi do nedostatka enzima odgovornog za izbacivanje štetnih molekula iz središnjega živčanog sustava. Posljedica toga su epileptični napadaji, gubitak motoričkih funkcija, vida i mentalnih sposobnosti. Lijek je Brineura, kojeg proizvodi američka kompanija BioMarin Pharmaceutical.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je ranije danas, uoči sjednice užega kabineta Vlade, kako postoji mogućnost da se riješi pitanje lijeka za djevojčicu iz Pule koja boluje od rijetke bolesti živčanog sustava, i o tome treba odlučiti struka. Dodao je kako u takvim slučajevima novac nikad nije upitan ako se ispune kriteriji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.