Hrvatski radio

Radio Rijeka

KBC Rijeka: novi uređaj za lakšu dijagnostiku promjena na koži

03.07.2017.

13:20

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Klinici za dermatovenerologiju riječkog KBC- a kupljen je najsuvremeniji FotoFinder uređaj za digitalnu dermatoskopiju i fotografiranje lezija kože cijelog tijela. Snimke su iznimno precizne i olakšavaju dijagnostiku.

Zahvaljujući novom uređaju poboljšano je dijagnosticiranje zloćudnih promjena na koži, posebice melanoma, zloćudnog tumora što ga prevenstveno izaziva ultraljubičasto sunčevo zračenje. FotoFinderom moguće je dijagnosticranje i raznih upalnih bolesti kože i kose. 

Melanom je zloćudni tumor što se najčešće javlja u osoba srednje i starije životne dobi, a u djece je rijedak. Smatra se da je pretjerano izlaganje suncu u djetinjstvu jedan od značajnijih čimbenika u nastanku melanoma te je osobito važno djecu u dobi do 14 godina tijekom ljeta štiti od sunca. Ostali uzročnici su velik broj madeža, svijetla put te imunosupresija.

Budući da zloćudni melanom nije samo najmaligniji tumor kože i sluznica, već spada i u najmalignije tumore uopće, zbog sklonosti ranom metastaziranju, izuzetno je važna njegova prevencija i rana dijagnostika. 

Rana dijagnostika obuhvaća redovite preglede madeža dermatoskopski što bi trebalo raditi svakih šest mjeseci ili jednom godišnje, uz samopregle svaka tri mjeseca. To osobito vrijedi za osobe s većim brojem madeža.

Samopregledi uključuju pregled kože cijelog tijela uz pomoć dva ogledala. Najprije se uz pomoć velikog zidnog ogledala pregledaju madeži s prednje strane trupa, lica i ekstremiteta, a zatim se ručnim ogledalom pregleda i stražnja strana tijela. Pogotovo treba obratiti pažnju na bočne strane trupa i ekstremiteta te na dlanove, tabane i područja prstiju. Na kraju se pomoću sušila za kosu i zrcala pregleda vlasište. Također treba pregledati i genitalnu regiju, a žene i područje ispod dojki.

Pridržavajući se ovih osnovnih načela o redovitim samopregledima madeža te dermatoskopskim pregledima, pojava melanoma, posebice onih viših stadija s lošom prognozom, svest će se na najmanju moguću mjeru.

O prednostima novog medicinskog uređaja i melanomu govori doktorica Larisa Prpić Massari s Klinike za dermatovenerologiju, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.